Eenmaal op school aangekomen, wil je het liefst zo snel mogelijk weer naar huis en elke kans die je krijgt, pak je om eventjes naar huis te gaan. Je telt de uren af tot de pauzes en bent de happiest girl ever als de dag eind-e-lijk weer om is… Herkenbaar? Dan heb jij waarschijnlijk last van heimwee op school.

1. Ga niet tijdens elke pauze naar huis
Geef jezelf de kans vertrouwt te raken met school en probeer niet elke pauze terug naar huis te gaan. De beste manier om je angst te overwinnen, is het te ondergaan. Misschien is het in het begin lastig, maar je zult echt merken dat het steeds makkelijker voor je wordt!

2. Neem iets van thuis mee
Een knuffeltje of desnoods een pen van je moeder… Zo heb je ‘thuis’ toch nog een beetje bij je!

3. Weet dat je niet alleen bent
Je bent echt niet de enige die wel eens terugverlangt naar huis. Denk dus niet dat er iets mis met je is, want dat is écht niet zo!

Lees ook: 10 redenen waarom school best tof is

4. Zoek afleiding
Doe mee aan een naschoolse activiteit of aan een sporttoernooi. Zo doe je iets wat je leuk vindt en hoef je niet telkens na te denken over thuis. En je leert er ook nog eens nieuwe mensen mee kennen. Win-win!

5. Bel je familie, maar niet te vaak
Het is oké om je ouders af en toe een appje te sturen of eventjes te bellen, maar probeer het niet te vaak te doen. Je moet leren ook zónder hen fun te hebben!

6. Focus je op je BFF’s
Praat met je BFF’s over de situatie en onderneem leuke dingen met hen. Ga gezellig samen lunchen in de pauze of maak een wandelingetje om de school.

7. Praat met een psycholoog
Heb je het gevoel dat niets helpt en kom je er echt niet meer uit? Overweeg dan een afspraak bij de psycholoog. Je kunt zo met hem/haar praten en erachter komen waar jouw heimwee vandaan komt. Jullie kunnen dan samen tot een oplossing komen!

8. Bedenk dat het zo weer voorbij is…
Een schooldag duurt maar maximaal acht uurtjes en voor je het weet zit je weer veilig thuis op de bank!

Lees ook: 8 tips om spontaner te worden op school