Je beste vriendin is waarschijnlijk één van de belangrijkste personen in je leven. Met haar deel je al je geheimen en zij staat altijd voor je klaar en jij voor haar. Toch hebben jullie af en toe wel eens ruzie. Soms om iets groots, meestal om iets heel onbenulligs. GIRLZ geeft tips hoe je het zo snel mogelijk weer goed maakt.

Situatie 1. Jullie hebben ruzie over geleende spullen
Van ruilen komt huilen. Het is een stom ouderwets gezegde, maar soms wel toepasselijk. Je vriendin wilde heel graag je favoriete spijkerbroek lenen, maar jij had zo je twijfels. Toch liet je je overhalen en nu heb je hem terug met allemaal gaten en vlekken die er eerst niet zaten. Niet netjes! Je vriendin heeft aangeboden een nieuwe voor je te kopen, maar dat wil jij niet. Je kan alleen maar boos zijn dat ze niet wat voorzichtiger is geweest.

Oplossing: Tja, wat kan je hier het beste aan doen? Natuurlijk is het vervelend dat je vriendin niet goed oplette toen ze hem aanhad. En ja, het was ook je lievelingsbroek die er nu niet meer uitziet. Je mag dus best wel even boos zijn. Maar wees dat niet te lang. Je vriendin heeft al aangeboden om een nieuwe te kopen. Laat haar het zo dan ook goed maken. En denk de volgende keer nog een keer extra na voordat je wat uitleent. Als je het liever niet wilt, doe het dan niet. Je weet nu dat je vriendin een beetje een sloddervos is, dus houd daar rekening mee. Het zou toch zonde zijn om hierdoor jullie vriendschap te laten verpesten?

Lees ook: 6 dingen waar je nooit over moet liegen tegen je BFF

Situatie 2. Je hebt (per ongeluk) een geheim van haar hebt doorverteld
In vertrouwen vertelde jouw vriendin je iets wat je echt aan niemand door mocht vertellen. Natuurlijk beloofde je plechtig dat niet te zullen doen, maar helaas glipte het op een gegeven moment zo je mond uit. Met alle macht probeerde je nog te lijmen wat er te lijmen viel, maar zonder succes. Degene aan wie jij het hebt doorverteld, blijkt een verschrikkelijke roddeltante en nu gaat het geheim als een lopend vuurtje. Je BFF schaamt zich dood en durft zich nergens meer te vertonen. Oeps!

Oplossing: Bij deze situatie is een beetje durf en creativiteit nodig. Je vriendin is het gesprek van de dag en omdat het jouw schuld is, zal je zelf ook met de billen bloot moeten. Letterlijk is daarbij een optie, maar dat is misschien een beetje te extreem. Kies daarom voor een iets mindere gênante manier en vertel zelf één van joùw geheimen door. We know… hartstikke eng natuurlijk, maar je was gewaarschuwd. Het is de enige manier om alle negatieve aandacht voor je vriendin af te leiden en haar jou te laten vergeven voor je iets te snelle babbel. Bedenk een geheim van ongeveer hetzelfde kaliber als die je zelf van je vriendin hebt doorverteld. Zoek vervolgens de meest onbetrouwbare persoon van school en vertel ‘per ongeluk’ jouw little secret wat zogenaamd niemand mag weten. Ging het bijvoorbeeld over het feit dat je vriendin nog stiekem elke dag naar de Teletubbies kijkt? Laat je dan nonchalant ontvallen dat je zelf ook een grote fan bent van MegaMindy en K3. Reageer daarna geschokt en voìla: de roddelfabriek gaat weer aan het werk. Toegegeven: echt leuk is het niet, maar je zal zien dat het werkt. Als alles na een week weer gesust is (roddels gaan nooit zo lang mee), kunnen jij en je vriendin er vast om lachen. Zorg daarna wel dat je niks meer doorvertelt!

Lees ook: Mijn BFF's hebben ruzie met elkaar. Wat nu?

Situatie 3. Zij was er niet voor je toen je haar nodig had
Iemand in je omgeving overlijdt of het is net uit met je vriendje. Op zulke momenten heb je je vriendin dan extra hard nodig. Toch was ze nergens te bekennen toen jij haar steun zocht. Nu hebben jullie ruzie omdat jij in haar teleurgesteld bent en zij niet weet wat ze fout heeft gedaan.

Oplossing: In tijden van verdriet kunnen mensen soms raar reageren. Terwijl jij graag praat over je gevoelens, lijken anderen zich van de buitenwereld af te sluiten en te doen alsof er niks aan de hand is. Zo ook jouw vriendin. Natuurlijk leeft ze met je mee als jij je rot voelt, maar waarschijnlijk weet ze zich niet zo’n raad met al die emoties. Het kan ook zijn dat ze bang is om je ergens mee te storen en je daarom niet belt.
Wees niet al te boos op je vriendin, want het is vast niet zo bedoeld. Vertel haar eerlijk wat je dwars zit en leg uit dat je haar steun juist nodig hebt. Je zal zien dat het niet haar bedoeling was om je te kwetsen. Misschien voelt ze zich machteloos om jou zo verdrietig te zien, maar vertel haar dan dat je niet van haar verwacht dat ze de pijn wegneemt. Een troostende arm is al genoeg. Zodra zij dat inziet, wijkt ze niet meer van je zij.

Wat als jullie het echt niet meer goed kunnen maken?
Soms kan het voorkomen dat het echt niet meer goed komt tussen jou en je vriendin. Jullie kunnen de ruzie niet vergeten en er is teveel gebeurd en gezegd. Dat is jammer, maar zulke dingen gebeuren. Word vooral niet boos op jezelf. Zie het als een leerproces en bedenk hoe je deze situatie in de toekomst kan voorkomen. Wat zou je bijvoorbeeld zelf kunnen veranderen? En wat zijn jouw verwachtingen van een vriendschap eigenlijk? Zijn ze reëel? Het is goed om deze vragen aan jezelf te stellen. En zoals bij elke relatiebreuk gaat ook deze pijn een keer over. Het is niet erg om je vriendin te missen. Zij mist jou waarschijnlijk net zo. Probeer de leuke dingen die je met haar had te koesteren en laat de vervelende gevoelens los.
Je weet nooit wat de toekomst brengt. Misschien komen jullie elkaar over een tijd weer tegen en worden jullie vanzelf nog betere vriendinnen dan jullie eerst al waren!

Lees ook: Wat zegt jouw BFF over jou?