Je had een roze bril op en vond daten, zoenen, vrijen of de relatie met die ene hunk alleen maar fantastisch. Maar nu – doordat er iets is gebeurd of zomaar – is je gevoel veranderd en heb je spijt. Hoe ga je daarmee om?

Als je spijt hebt van…

… een date
Als je eindelijk een date heb met die – op het eerste gezicht – leuke jongen, kan het zijn dat hij in real life tegenvalt. De date loopt bijvoorbeeld heel anders dan jij had gehoopt of zou willen. Jullie blijken weinig gemeen te hebben, of hij maakt stomme grappen waar jij echt niet om kunt lachen. Misschien is hij veel te serieus voor jou en praat hij al over elkaars ouders ontmoeten of samen op vakantie gaan, terwijl jij daar nog lang niet op zit te wachten. Het kan ook zijn dat de date heel goed verliep en jullie smoorverliefd lijken op elkaar, maar als je hem op school tegenkomt doet hij ineens of hij je niet kent. Je denkt dan misschien bij jezelf: hoe heb ik zo stom kunnen zijn? 

What to do: noem het stom, maar als je nooit met deze jongen op date was gegaan, had je nu misschien nog steeds achter hem aangelopen. Een date is er om elkaar te leren kennen, om te kijken of jullie bij elkaar passen. Als het uiteindelijk geen ideale match blijkt te zijn, so be it. Je kunt misschien wel vrienden blijven als er verder geen liefdesgevoelens (en geen haatgevoelens natuurlijk!) zijn. Misschien dat je op een andere date wel Prince Charming aan de haak slaat. Je hoeft in ieder geval nooit te stoppen met proberen, bijna geen enkele girl vindt 'de ware' in één keer! 

Lees ook: 5 tips om te zeggen dat je nog niet klaar bent voor seks

… een zoen
Soms kunnen bepaalde omstandigheden gevoelens bij je oproepen waar je niet zoveel controle over hebt. Tijdens het uitgaan, of wanneer je met een groep vrienden een film zit te kijken bijvoorbeeld, kun je opeens een boy aantrekkelijk vinden, terwijl je hem eerder nooit zag staan. Je hebt zin om te zoenen en hij lijkt op dat moment de perfecte ‘kandidaat’. Na wat geflirt tussen jullie ben je er zeker van: hij ziet jou ook wel zitten. Het ideale moment komt voorbij en het is zover: jullie zoenen. Maar… de volgende dag zie je het allemaal wat minder rooskleurig in en je vraagt je af waarom je je zo hebt laten gaan. Of misschien ziet hij jou opeens niet meer staan en heb je het gevoel dat hij je heeft gebruikt om even mee te zoenen? 

What to do: dit laatste geval is erg vervelend, maar verspil niet te veel aandacht en energie aan die sukkel. Laat hem links liggen, hij is jou niet waard. Sowieso hoef je geen spijt te hebben van een zoen, het is gewoon een natuurlijke aantrekkingskracht tussen twee personen. Als het op dat moment goed voelde, hoef je je toch nergens voor te schamen? Zoenen maakt een hormoon vrij dat je een gelukkig gevoel geeft. En wat is er mis met gelukkig zijn? Ook al is het maar voor heel even. Je hoeft natuurlijk niet het openbare zoenobject van de school te worden, maar zo af en toe kan het best fijn zijn.

… een relatie
Je hebt een vriendje en je bent smoorverliefd op hem. Maar na een tijdje gaat het iets minder goed tussen jullie en hebben jullie steeds vaker ruzie. Het eindigt in een break-up en je bent opeens weer single. Je bent misschien nog steeds boos op hem of je krijgt aandacht van andere jongens. Hierdoor kun je gaan nadenken over jullie relatie en misschien begrijp je niet meer wat je zo lang in hem hebt gezien.  

What to do: misschien kan je het nu niet meer bevatten, maar ooit ben je zo verliefd geweest dat je hebt besloten een relatie met deze boy aan te gaan. Een mens verandert, vooral in de puberteit doorloop je allerlei fases. Zie het als een fase in je leven die je heeft gemaakt tot wie je nu bent. Je was verliefd, maar bent dat nu niet meer en het is over tussen jullie. Dit heeft je alleen maar sterker gemaakt voor een volgende relatie. Je weet beter wat je wel en niet wilt, dus wat je zoekt bij een vriendje. Koester de mooie herinneringen die je aan deze verkering hebt en laat je ex in zijn waarde. Je bent weer iets wijzer voor een volgende relatie. 

… seks
Het meest intieme wat je kunt doen met een jongen is vrijen. Daarom wordt er ook zo vaak gezegd dat je beter goed kunt nadenken over jouw eerste keer. Maar wat als een jongen op dat moment de juiste boy voor jou leek te zijn, maar je daar later anders over gaat denken? 

What to do: vraag jezelf af waarom je spijt hebt. Was je er niet klaar voor? Was de seks niet fijn? Was het voor hem eenmalig, maar zag jij er meer in en dacht je dat jullie verkering hadden? Iedereen ervaart de eerste keer anders. Als je niet over je eigen grenzen bent gegaan, was je er op dat moment wel klaar voor, alleen waren je verwachtingen anders. Bekijk het van de positieve kant; je bent weer een ervaring rijker en je weet beter wat je wel en niet wilt. Denk eens na waar het misging tussen jou en deze jongen, was het de communicatie of heeft hij jouw signalen verkeerd begrepen? Met deze ervaring kun je het de volgende keer meer naar jouw hand zetten. Vergeet niet naar hem te luisteren, hij is ook een mens met gevoel. Voor hem was en is het waarschijnlijk net zo spannend als voor jou.

Ben je wel over je eigen grenzen gegaan, straf jezelf dan niet nog harder door daar nachtenlang over te piekeren. Beter kun je je voornemen om de volgende keer alleen dingen te doen die je echt wilt en waar je helemaal achter staat. 
Zorg in ieder geval dat je altijd veilige seks hebt, dus met condoom, zodat je later geen spijt hoeft te hebben omdat je een soa hebt opgelopen of zwanger bent geraakt…

Lees ook: 10 tips om voor jezelf op te komen