Praat jouw BFF altijd heel negatief en klaagt ze echt over van álles? Het lijkt wel of ze niks leuks meer kan zeggen en je hebt echt géén idee wat je hier nog aan kunt doen… GIRLZ to the rescue!

1. Doe niet mee
Het is goed om naar je BFF te luisteren en aan haar te laten weten dat je haar geklaag aanhoort, maar je hoeft het negatieve gedoe niet te versterken. Het beste is om niet dezelfde negatieve dingen terug te zeggen, maar gewoon neutraal te blijven. De kans is zo het grootst dat je BFF vanzelf over een ander onderwerp begint!

2. Look on the bright side
Klaagt je BFF vaak over hetzelfde tegen je? Herinner haar dan aan iets positiefs aan deze situatie. Waarschijnlijk is zij zelf niet in staat het positieve te zien en misschien kan een simpele uitleg haar daarbij helpen.

3. Houd het bij lichte onderwerpen
Dit kan lastig zijn, maar je kunt het toch proberen. Praat bijvoorbeeld over die leuke film die binnenkort uitkomt of dat jurkje dat in de uitverkoop is. Dáár kan ze niet negatief over doen, toch?

4. Spreek af in een groep
Wanneer je in een groep met je BFF afspreekt, kan ze haar negativiteit niet op één iemand afreageren en wordt ze als het ware ‘gedwongen’ toch wat leuker te doen. En is ze nog steeds negatief? Dan ben je in ieder geval niet de enige die haar geklaag moet aanhoren.

5. Praat met haar
Het kan zijn dat je BFF zelf helemaal niet doorheeft dat ze zo negatief is. Misschien heeft niemand haar er ooit op gewezen en ziet ze het zelf helemaal niet in. Het is daarom goed om met haar te praten en haar te laten weten dat je het vervelend vindt om haar continu zo negatief te zien. Zeg haar dat je graag met haar afspreekt, maar het moeilijk vindt als zij de hele tijd alleen maar klaagt…

6. Ruimte
Helpt het gesprek niet en blijft je BFF nog steeds zeuren? In dat geval zit er niets anders op dan wat ruimte tussen jullie creëren. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je altijd een paar dagen tussen jullie gesprekken laat verstrijken, zodat je niet continu in haar negativiteit wordt meegetrokken. En als je het écht niet meer trekt en ze er niets aan wil veranderen, kun je misschien beter een einde maken aan de vriendschap…

Lees ook: 9 tips voor een break-up met je BFF