Ik ben een meisje van bijna 16 en ik heb een probleem: ik denk dat mensen me niet mogen. Een vriendin van mij krijgt altijd heel veel aandacht van iedereen.

Als ik alleen ben met een andere vriendin gaat het allemaal heel goed, maar zodra er iemand bij komt – maakt niet uit wie – lijkt het net alsof ik word weggeduwd. Zo voel ik het tenminste. Als ik in m’n eentje ga stappen en dan alleen binnenkom kijkt niemand naar me, ook al ken ik daar heel veel mensen. Dan denk ik: heb ik wel vrienden? Ook zijn mijn ouders gescheiden en daar heb ik nog steeds veel moeite mee. Mijn vader geeft me niet echt veel aandacht en ik ben altijd alleen thuis. Hij is altijd bij zijn nieuwe vriendin en volgens hem doe ik alles fout. Ik heb het gevoel dat hij niet om me geeft. Nu woon ik al een tijdje bij mijn moeder in verband met mijn examens, maar ja. Ik weet het ff niet meer. Help me! Ik wil er niet met iemand over praten. Ik lees namelijk vaak dat mensen over dit soort dingen praten en dan denk ik altijd dat die mensen zich aanstellen. Anoniem

Je voelt je in alle opzichten eenzaam en in de steek gelaten en de oorzaak ligt waarschijnlijk bij de scheiding van je ouders. Veel kinderen voelen zich in de steek gelaten als hun ouders gaan scheiden. Bij jou komt daar nog bij dat je ook na de scheiding het gevoel hebt dat je niet bij je ouders terecht kunt. En ook niet bij je vrienden. En dat is nu juist waar je zoveel behoefte aan hebt. Je zegt dat je er niet over wilt praten, maar diep in je hart wil je misschien wel je hart uitstorten bij iemand. Maar dat doe je niet omdat je bang bent dat mensen je dan een aansteller vinden. In plaats daarvan trek je een muur om je heen waar niemand doorheen komt. Daardoor gaan mensen je ontlopen. Ze weten gewoon niet precies wat ze met je aan moeten. Het is niet erg om te praten over je gevoelens, je twijfels en je problemen. Het lucht op. Als je bang bent om dat bij je vrienden te doen, zoek dan iemand anders die je kunt vertrouwen. Het wil niet zeggen dat dan meteen al je problemen zijn opgelost, maar misschien krijg je daardoor wat minder het gevoel dat je alles alleen moet doen. Dan lukt het je misschien ook om een beter contact met je vrienden te krijgen.