Argh, frenemies. Die ene ‘vriendin’ die je belachelijk maakt als je omringd bent door andere mensen, maar als jullie met zijn tweeën zijn, is ze opeens poeslief. Het is best wel moeilijk om te beslissen hoe je met je frenemy om moet gaan. GIRLZ helpt je een handje en geeft handige tips!

#1 Blah blah blah
Je frenemy kan aardig zijn, maar vaak zegt ze gigantisch gemene dingen. Verre van cool en let’s be honest: je hebt gelijk de neiging om ook gemeen terug te doen. De volgende keer dat ze weer een stomme opmerking maakt, mag je daar best wat van zeggen. En tja, als ze het dan nog steeds doet, dan moet je haar misschien maar gewoon gaan negeren op zo’n moment. Als ze doorheeft dat je niet reageert, dan is het voor haar ook niet leuk meer.

#2 Not invited
Je gaat met een goede vriendin naar de bios en samen zijn jullie aan het kletsen over films. Hmm, naar welke zullen jullie gaan? Je frenemy hoort jullie kletsen en nodigt zichzelf uit om mee te gaan: ‘Oh, jullie gaan naar de bios? Vet leuk! Ik ga mee!’ Ja, dat is natuurlijk niet de bedoeling! Op zo’n moment kun je tegen haar zeggen dat jullie met zijn tweeën willen gaan.

#3 ‘Maar dat van mij was véél leuker!’
Oh man, je hebt zoiets cools meegemaakt dit weekend! Enthousiast vertel je op school alles over dat oh zo toffe moment. De mensen om je heen luisteren aandachtig… maar dan begint je frenemy er plots doorheen te schreeuwen. Natuurlijk is het heel leuk wat jou is overkomen, maar wat haar is gebeurd, dat is pas écht grappig! Zo irritant. Ze steelt jouw moment to shine en het liefst wil je tegen haar zeggen dat ze haar mond moet houden omdat jij aan het praten was. Maar you know what: loop gewoon weg. Het enige wat ze wil is aandacht en als jij wegloopt, dan is de boodschap duidelijk.

Lees ook: tien redenen om je frenemy te lozen

#4 Help, alsjeblieft?
Nooit zal je frenemy wat voor jou doen, maar ze vraagt wel constant om jouw hulp. Je vindt het misschien gemeen om te zeggen dat je haar niet wilt helpen, maar daar is niks mis mee. Zij mag ook wel eens jou helpen en doet ze dat nooit? Tja, dan is het tijd om nee tegen haar te zeggen als het je niets lijkt.

#5 Be nice!
Het is ook belangrijk om goed op jezelf te letten. Ben jij misschien ook wel een frenemy? Je doet het waarschijnlijk niet expres, maar soms neem je automatisch trekjes over van de meiden met wie je bevriend bent. Want tja, als iemand gemeen tegen jou doet, waarom zou jij dan niet gemeen terugdoen? Laat jezelf niet opfokken door andere mensen en blijf je leuke, aardige jij… maar kom wel voor jezelf op!

Lees ook: 13 soorten vriendinnen die je liever niet hebt