Elke girl die in de puberteit komt, krijgt ermee te maken. Je krijgt borsten! Natuurlijk niet van de ene dag op de andere, maar langzamerhand beginnen ze te groeien. Dat betekent dat je een bh nodig hebt! Vind je dit best spannend en heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Wij geven jou tips voor het kopen van de eerste bh.

Leeftijd
De leeftijd waarop je voor het eerst een bh nodig hebt, is bij elke girl anders. Bij de één beginnen de borsten al te groeien rond haar tiende of elfde jaar en de ander heeft pas een bh nodig op haar zestiende. Dit maakt allemaal niks uit, borsten groeien bij iedereen op een ander tempo.

Praten
Zodra je begint te merken dat je borsten beginnen te groeien, praat er dan over met je moeder of met iemand anders bij wie je op je gemak voelt. Vertel dat je graag een bh zou willen hebben, omdat je het gevoel hebt dat je er één nodig hebt. Je moeder zal hier echt niet raar van opkijken, elke meid heeft ooit een bh nodig!

Maat
Voordat je naar de winkel gaat om een bh te halen, is het allereerst handig om te weten welke maat bh jij nodig hebt. Ga dan naar de Hunkemöller of Livera. Hier kunnen ze precies opmeten welke maat bh bij jou past. Voel je je hierbij toch niet echt op je gemak? Meet je borsten dan voor het shoppen thuis op! De eerste stap hiervan is het opmeten van de onderwijdte; meet hiervoor strak onder je borst. De tweede stap is het opmeten van de bovenwijdte; dit houdt in dat je de volle omvang van de borst over de tepellijn meet. Op Hema.nl kun je de maten precies invoeren om te zien welke maat jij nodigt hebt: 

Shoppen
Nu is het tijd om te shoppen! Je weet welke maat je nodig hebt, dus kun je op zoek gaan naar een bh die jij helemaal leuk vindt. Bh’s heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Je kunt gaan voor een bh met een beugel voor extra ondersteuning, een voorgevormde bh of een strapless beha. Het uiterlijk van de bh is natuurlijk ook belangrijk om naar te kijken! Wil je liever een simpele zwarte, zodat je niks onder je shirt ziet zitten of een beha met kant? Het kan allemaal!

Lees ook: Welke beha onder welk shirtje?

Waar moet je op letten?
Er zijn nog een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten voordat je er één aanschaft. Onthoud dat een bh altijd uitrekt. Koop dus eerder een iets te strakke bh, op die manier kun je er wat langer mee doen. Pas de bh altijd op het ruimste standje van de sluiting. Zo blijft je bh langer strak zitten en biedt hij de juiste ondersteuning. Ook moet de bh natuurlijk goed blijven zitten als je beweegt. Hoe check je dit? Gewoon even flink schudden of gek doen in het pashokje. Als je borsten niet goed op hun plek blijven, dan is deze bh niet de juiste voor jou! Als je het echt niet zeker weet, wees dan niet bang om advies te vragen aan de verkoopster.

Het belangrijkste is dat je een bh neemt waarin jij je fijn voelt. Koop alleen niet te veel! Aan een of twee bh’s heb jij in het begin zeker genoeg. Je zit nog vol in de groei en de maat van je borsten zal snel weer veranderen.