Laten we eerlijk zijn: een slecht cijfer sucks! Zo’n cijfer brengt veel stress mee. Hard werken op school is belangrijk, maar het is ook niet de bedoeling dat we ons druk maken om elke onvoldoende. Daarom hebben wij voor jou tips hoe je om kunt gaan met een slecht cijfer.

 

Relax, relax, relax
Je hebt net je toets teruggekregen en je voelt jezelf door de grond zakken als je het cijfer ziet. Niet stressen, want het is niet het einde van de wereld. Als je gaat stressen, kun je je niet meer focussen op de rest van de dag. Neem daarom een paar keer diep adem, stop je toets in je tas en relax. Denk aan leuke dingen.

Huilen mag…
Door te huilen wordt je cijfer niet hoger, maar het lucht wel op! Het helpt om alle frustratie uit je lichaam te krijgen. Na die lekkere huilbui kun je makkelijker relaxen en geloof je jezelf als je zegt: de volgende keer kan ik het!

Doe iets wat je leuk vindt
Wanneer je een onvoldoende hebt gekregen, spreek je met jezelf af dat je harder gaat leren. Er ligt misschien alweer huiswerk op je te wachten, maar ga eerst iets leuks doen. Een uurtje naar de sportschool, langs je opa en oma of even lekker luieren op de bank. Hierdoor kom je weer tot rust en zie je in dat er ook leuke dingen zijn die jou aan het lachen maken.

Don’t play The Blame Game
Het is makkelijk om je leraar of klasgenoten de schuld te geven van je onvoldoende. Maar voordat je tegen iedereen begint te gillen, moet je je eerst afvragen of je misschien zelf iets meer had kunnen doen. En ook al geloven je ouders en leraar het niet; soms kun je er echt niets aan doen dat je een slecht cijfer heb gehaald…

Praat met je leraar
Leraren vinden het fijn als leerlingen de tijd nemen om hun cijfer te bespreken. Daarom is het niet nodig om bang te zijn of je te schamen als je naar een leraar stapt. Het is hun werk en ze helpen je graag!

Plan voor de volgende toets
Aan een onvoldoende kun je niets meer veranderen. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je voor de volgende toets wel een goed cijfer haalt. Maak daarom een schema zodat je je leerwerk goed kunt inplannen. Als je je aan de planning houdt, heb je minder kans op een slecht cijfer.

Bekijk het positief
Leraren geven vaak in één periode meerdere opdrachten en toetsen. Ook zij weten dat iedere leerling soms een bad day heeft. Maak daarom goed gebruik van die toetsen en probeer zo je gemiddelde omhoog te halen. Zo is je onvoldoende een stuk minder slecht!

Je hebt je best gedaan!
Misschien ben je gewoon niet zo goed in dit vak. Je hebt het geprobeerd en meer als je best kun je niet doen. Iedereen heeft een vak waar zij minder goed in is. Het is daarom niet erg als je een slecht cijfer haalt, want jij blinkt weer uit in andere vakken.