Wist je dat iedereen elke dag wel een leugen vertelt? Vaak gaat het om een klein leugentje, zoals zeggen dat je je oké voelt terwijl dat eigenlijk niet zo is. Maar wat nou als iemand die je goed kent echt een keiharde leugen vertelt? Wij vertellen waar je op moet letten om te kijken of iemand wel helemaal eerlijk is tegen jou.

Lees ook: Waar mag je wel over liegen?

Lichaamstaal
Als je wilt weten of iemand liegt, moet je eerst kijken naar de lichaamstaal. Gedraagt diegene zich stijf, vermijdt hij of zij oogcontact of raakt hij of zij vaak zijn gezicht aan? Dit kan betekenen dat diegene niet helemaal eerlijk is! Ook opvallend gebruik van de handen kan betekenen dat iemand aan het liegen is!

Herhaal je vraag
Als jij een vraag stelt aan iemand over wat diegene heeft gedaan, dan kan het zijn dat deze persoon jouw vraag gaat herhalen. Zo rekt diegene tijd om een goed antwoord te bedenken.

Veel details vertellen
Iemand die een leugen vertelt, vertelt onbewust heel veel details. Je stelt bijvoorbeeld iemand een simpele vraag, waarop je een superlang antwoord krijgt.

Nerveus zijn
Als je iemand goed kent, zie je ook heel goed aan diegene of hij of zij nerveus wordt. Als iemand aan het liegen is, kan die beginnen te stotteren of wordt diegene rood.

In de verdediging schieten
Een leugenaar schiet heel snel in de verdediging zodra hij ergens van wordt verdacht. Hij probeert er alles aan te doen om iemand anders te laten geloven dat hij onschuldig is.

Zodra een paar van deze dingen jou opvallen bij iemand, kun je het best diegene daarmee confronteren. Maar doe dit pas als je hem van liegen verdenkt. Iemand kan ook gewoon grote gebaren maken, veel details vertellen of snel beledigd zijn, zonder te liegen.