Ik heb iets heftigs meegemaakt wat veel impact op mijn leven heeft gehad. Ik heb maar één vriendin die het weet, maar die zie ik niet zo vaak vanwege de afstand.

Nu heb ik wel behoefte om het aan een vriendin te vertellen die ik al bijna dertien jaar ken, alleen heb ik wat redenen waardoor ik het niet goed durf. Dat wat ik heb meegemaakt heeft namelijk met mijn broer te maken en zij kent mijn broer en ouders best goed. Dat is de eerste reden. De tweede reden is dat onze vriendschap een hele tijd niet goed liep en dat het pas sinds kort weer wat beter is. En de derde reden is dat ik bang ben dat mijn ouders boos worden als ik het aan haar vertel, omdat ze ons gezin best goed kent. Ik zit nu te twijfelen of ik het nou wel of niet moet doen. Ik hoop dat jullie een manier weten zodat ik het wel aan haar kan vertellen, want haar zie ik sowieso één keer per week. Anoniem

Geheimen waarbij andere mensen zijn betrokken – of dat nu familie is of niet – zijn altijd gevaarlijk om zomaar te delen. Zeker als het gaat om dingen waarmee je anderen (je broer, je ouders) misschien verdriet zou kunnen doen. Overleg het anders eerst eens met je ouders. Wat vinden zij ervan als je het haar verteld? Bovendien heb je niet altijd een goede relatie met deze vriendin gehad. Er is dus een kans dat jullie vriendschap niet zo stevig is als ze nu lijkt. En hoe veilig is jouw geheim dan bij haar? Je zou een kleine test kunnen doen: vraag haar om een groot geheim aan jou te vertellen. Welk geheim vertelt ze jou? Is dat een groot geheim, of is het eigenlijk iets heel doms? Als het dan jouw beurt is, vertel haar dan een ander ‘groot’ geheim dat verder heel onschuldig is. Wacht dan rustig een paar weken af en kijk hoe jouw vriendin op dat ‘geheim’ reageert en hoe ze ermee omgaat. Vertelt ze het meteen door? En wat doet ze als jullie ruzie krijgen? Gaat ze dan jouw ‘geheim’ gebruiken als chantagemiddel? Als je het gevoel hebt dat dit ‘geheim’ veilig is bij haar, kun je gaan nadenken over of je haar in vertrouwen gaat nemen of niet. Maar nogmaals, wees heel voorzichtig hiermee. Je kunt er ook heel veel spijt van krijgen!

Lees ook: Kun jij een geheim bewaren?