Ik ben 15 en ik weet niet wat ik moet doen. Mijn ouders zijn gescheiden en ik woon bij mijn moeder. Maar mijn moeder is gemeen. Ik wil eigenlijk bij mijn vader wonen. Ik hou van hem en ik wil hier weg.

Zo gauw mogelijk. Ik hou van mijn vader. Ik mag van mijn moeder geen contact met hem. Ik wil naar mijn vader. Ik heb zoveel verdriet. Mijn broer heeft me ook veel geslagen. Ik ben heel ongelukkig. Maar als ik bij mijn vader ga, zorgt zij dat ik terugkom. Papa is heel lief. Help me. Ik voel me niet lekker hier. Ze zeggen soms hele rare dingen tegen mij. Ik mag niks. Anoniem

Je bent ouder dan 12 jaar. Dat betekent dat je zelf mag kiezen bij welke ouder je het liefst wilt wonen. Het is wel zo dat de ouder die het ouderlijk gezag heeft, daarover mee mag beslissen. Dat betekent dat je niet zomaar naar je vader kunt verhuizen, als je moeder het niet wil. Dan zal de rechter daar een uitspraak over moeten doen. Je kunt daarvoor zelf een brief schrijven naar de rechter. Bij één van de elf Kinder- en Jongerenrechtswinkels in Nederland kun je terecht voor hulp hiervoor. De adressen vind je op de website www.kinderrechtswinkel.nl of via het algemene telefoonnummer 020-6264194. Ook bij de Kindertelefoon (0800-0432) of bij een Jongeren Informatie Punt (JIP) – www.jip.org – kunnen ze je verder helpen.