Eigenlijk gebeurde het heel onbewust…

Ik heb een probleem. Ik heb mezelf anders voor gedaan dan ik ben. Eigenlijk deed ik me voor als raar, gek en irritant. Nou ja, ik deed het onbewust. Ik wil nu al sinds een tijdje weer zijn wie ik echt ben, omdat ik erachter ben gekomen dat mijn rare gedrag toch niet bij mij hoort.

Maar nu, omdat ik voor gek verklaard ben, nemen mensen mij niet meer serieus. Ik heb ‘zogenaamde’ vriendengroepen: een vriendengroep in mijn oude klas, een vriendengroep in mijn nieuwe klas, een van alle mensen van alle klassen en familie op WhatsApp, een van alle mensen met wie ik nu chat op YouTube, een met mensen met wie ik vorig jaar chatte op YouTube, en een van mij en een goede vriendin. Maar in de eerste drie vriendengroepen ben ik al voor gek verklaard.

Ik dacht eerst met een nieuwe school en klas een frisse start te kunnen maken. Maar omdat een meisje op mijn nieuwe school zit dat mij al kende als ‘gek’, moest zij zo nodig aan mijn nieuwe klasgenoten vertellen dat ik half gestoord ben. En op Instagram kent iedereen mij ook als gek. Alleen op YouTube en bij die goede vriendin kan ik mezelf zijn. En zoals ik daar ben wil ik ook graag in het echt zijn. Ik ben dan wel een beetje gek, maar ik wil ook normaal kunnen doen zonder dat iemand steeds: ‘Wat heb jij vandaag?’ zegt. Ik wil ook gewoon goede vrienden hebben buiten internet. Maar ik kan niet meer normaal doen, ik kan mezelf niet meer zijn. Eigenlijk ben ik echt heel anders dan dat ik mezelf heb voorgedaan. Hoe kan ik mezelf langzaam veranderen?

Een ‘gek’

Veel mensen doen zich op internet anders voor

Het is zo verleidelijk om je op internet anders voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Niemand die je kent en je kunt zijn wie je wilt zijn. Maar op een gegeven moment kom je dan je werkelijke aard tegen en ontdek je dat je dat andere imago niet kunt volhouden. Zijn die vrienden op internet eigenlijk wel echte vrienden of zijn het mensen die jij bij je ‘andere ik’ vindt passen? Als zij alleen ‘de gek’ kennen, dan moet je je afvragen of je met hen nog wel vrienden wilt zijn. Ben je bang dat ze je ‘echte ik’ niet leuk vinden? Dan zijn het waarschijnlijk ook niet de mensen die bij je passen.

Langzaam veranderen is moeilijk. Het duurt heel lang voordat mensen je leren kennen zoals je werkelijk bent. Misschien is het een idee om in al die groepen waar ze jou als ‘gek’ kennen een bericht te posten waarin je uitlegt wie je werkelijk bent. Dat is niet gemakkelijk, maar wel eerlijk. Daar zul je heel veel reacties op krijgen, maar de mensen die echt aardig zijn en jou accepteren zoals je bent, zullen vrienden blijven. De rest haakt vanzelf af. En anders zit er niets anders op dan al die ‘fake-vrienden’ (want dat zijn ze, ze zijn net zo nep als jij je al die tijd hebt voorgedaan) te schrappen en verder te gaan met die paar echte vrienden die er echt toe doen. Op die manier komen er vanzelf weer nieuwe vrienden op je pad die jou accepteren zoals je werkelijk bent.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook: