Ik wil tegen mijn ouders zeggen dat ik rook. Ik rook al bijna twee jaar stiekem. Mijn vader, moeder en broer roken zelf ook. Ik durf het niet te zeggen want ik word altijd geslagen, hoe hard ik mijn ouders ook help. Mijn broer weet dat ik rook.

Ik ga altijd met hem en zijn vrienden mee. Mijn broer weet ook niet hoe ik het moet zeggen. Weten jullie hoe ik het moet vertellen? Rookleeuwtje

Natuurlijk kunnen we je vertellen dat het stom is om te roken, dat je ervan gaat stinken, dat het nog niet te laat is om te stoppen met roken, dat je daarmee een heleboel problemen voorkomt, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht. Je ouders en je broer roken ook. Wat kunnen ze er dan van zeggen als jij ook rookt? Verontrustender is het zinnetje: ‘Ik word altijd geslagen…’ Heb je er al eens over gedacht om dat te melden bij Veilig Thuis? Want geslagen worden door je ouders, dat is niet oké! Uit je brief zou je kunnen opmaken dat het eigenlijk niet uitmaakt of je vertelt dat je rookt of niet – je wordt toch wel geslagen. Reden genoeg om daar iets tegen te doen. Een berichtje of telefoontje naar de Kindertelefoon (0800-0432) helpt soms ook al heel veel. Zij kunnen je helpen aan adressen van hulpverleningsinstanties in jouw omgeving. 

Lees ook: Mishandeling in je omgeving