Ik heb een probleempje. Altijd als ik met een jongen praat of door een jongen aangesproken wordt, kom ik nooit verder in een gesprek dan : ‘Hoi, hoe is het ermee?’ Daarna weet ik al niet meer wat ik moet zeggen. Ik sla min of meer dicht.

Ik zit hier heel erg mee want er zijn al een aantal jongens naar me toe gekomen en die hebben daarna nooit meer iets tegen me gezegd. Wat moet ik hiermee? Hebben jullie misschien gespreksonderwerpen die ik kan gebruiken? Inge (16)

Weet je zelf waarom je zo dichtslaat? Ben je altijd zo verlegen? Verlegenheid is een lastige eigenschap. Vooral voor jezelf want gek genoeg vinden andere mensen het juist vaak vertederend. Verlegen mensen kunnen trouwens vaak beter luisteren dan mensen die zelf het liefste het hoogste woord voeren. Zo zijn er echt wel voordelen te noemen. Jammer genoeg ben jij alleen nog nooit een jongen tegengekomen die dat ook vindt en die de moeite neemt om door jou verlegenheid heen te prikken. Natuurlijk zijn er onderwerpen genoeg om een gesprek over te beginnen. Dingen die jongens en meisjes van jouw leeftijd interesseren zoals school, sporten, muziek, uitgaan, vriendinnen, kleren en trends. Televisieseries en films zijn ook altijd goede onderwerpen. Maak eventueel een lijstje met onderwerpen en leer ze uit je hoofd. Als je zo graag over je verlegenheid heen wilt komen, lukt dat je zeker.