Ik had twee vriendinnen. We waren het stoerste groepje van school, tot er een nieuw meisje in de klas kwam. Eén vriendin zat naast haar en ging even later alleen nog maar met haar om. Ze deed vanaf dat moment heel raar tegen ons.

Wij vonden dat niet leuk, want nu zijn wij lucht voor haar. Ik zou er het liefste eens met z’n allen over praten. Maar hoe? We doen nooit serieus en praten nooit echt met elkaar. Ik heb het nooit aan iemand verteld want ik ben bang dat ik mijn vriendinnen kwijtraak en dat wil ik echt niet. Ik weet niet hoe ik het op moet lossen. Ik zit er echt mee. Ik heb al zoveel geprobeerd, maar het lukt niet. Ik wil zo graag weer ‘de drie vriendinnen’ zijn (zo noemden ze ons). Waren het trouwens wel echte vriendinnen? Leeuwtje (15)

Echte vriendinnen ben je in leuke tijden, maar ook in minder leuke tijden, in voor- én tegenspoed. Dat moet je leren. Waarschijnlijk hebben jij en je vriendinnen die gevoelens (nog) niet voor elkaar. Tot nu toe gingen jullie alleen maar gezellig met elkaar om. Nooit serieus, zoals je zelf zegt. Nu zijn er dus de eerste problemen. Hét moment om erachter te komen of jullie ook échte vriendinnen zijn. Nodig je twee vriendinnen en eventueel ook dat nieuwe meisje uit, haal frisdrank en wat te snoepen in huis en probeer een gesprek te beginnen over jullie vriendschap. Wie weet wat er uitkomt. Als het niet lukt om serieus met elkaar te praten, zijn het dus geen échte vriendinnen. Beschouw ze dan gewoon als klasgenoten met wie je heel gezellig omgaat en meer niet. Succes!