Ik heb een probleem: ik ben een meisje van 14 jaar en zit in de eerste. Ik ben best wel populair, maar altijd als ik vrienden mee naar huis neem, kijkt mijn moeder zo van: wat een k*t-vrienden.

En in haar ogen doe ik ook alles fout. Als ik eindelijk even alleen op mijn kamer zit, roept ze me weer naar beneden omdat ik mijn glas heb laten staan. Dat is zo irritant, want ik ben gewoon niet zo netjes als zij; ik probeer er op te letten, maar soms gaat dat gewoon niet. Hoe kan ik mijn moeder ervan overtuigen dat ik echt wel probeer iets netter te zijn, maar dat ik ben zoals ik ben. Ik hoop dat zij gaat accepteren dat ik gewoon niet netjes ben en het ook niet word. Tenminste, niet zo netjes als zij. Wat moet ik doen, ik zit er echt mee. Een meisje met een irri moeder

Soms worden dingen die op het eerste oog niet belangrijk lijken principekwesties waar je dagen, weken en zelfs maanden ruzie over kunt hebben. Zo’n glas bijvoorbeeld: jij vindt dat je moeder moet accepteren dat jij minder netjes bent dan zij. Jouw moeder vindt dat jij moet leren om je glas op te ruimen. En nu proberen jullie allebei – door heel eigenwijs over zo’n glas te gaan zeuren – jullie standpunt duidelijk te maken. Terwijl jullie natuurlijk ook allebei een beetje water bij de wijn kunnen doen. Jij om te beginnen, door te zeggen als je weer je glas moet opruimen: 'Oh ja, stom van mij, vergeten!' Je moeder zal er dan minder snel een punt van maken om je daar helemaal voor naar beneden te roepen. Als ze ziet dat jij je goede wil toont, heeft ze minder redenen om te zeuren. Misschien gaat het ook niet alleen om jouw glas, maar ook om alle glazen van je vrienden en voelt je moeder zich het dienstmeisje dat alles moet opruimen omdat jij toevallig best wel populair bent… En denk jij ondertussen dat zij jouw vrienden stom vindt, terwijl zij misschien gewoon even geen zin heeft in al die drukte. Als al jouw inspanningen om te laten zien dat je echt je best doet niet helpen, zou je ook eens kunnen overwegen om tegen je moeder te zeggen dat je het niet opzettelijke doet en dat je echt belooft beter je best te doen. Dat wil zij ook wel eens horen.

Lees ook: Moeder