Kerstbomen, -kransjes, -sterren en -stalletjes; allerlei dingen die horen bij een lekker Hollands Kerstmis. Maar in andere landen vieren ze de kerstdagen heel anders. GIRLZ zet een paar van de leukste buitenlandse kersttradities onder elkaar.

Ho ho ho
Finnen geloven dat de Kerstman in het noorden van Finland woont, op de berg Korvatunturi. Over de hele wereld sturen kinderen brieven naar de Kerstman in Finland. In het land van de Kerstman himself, hebben ze bijzondere kersttradities. Zo gaan Finnen na de kerstlunch bijvoorbeeld naar de sauna. Er is zelfs een mythe over een sauna elf (Saunatonttu) die mensen straft die zich misdragen in de sauna…

Assepoester
In Tsjechië staan vrijgezelle girls op eerste kerstdag met hun rug naar de deur. Ze gooien een schoen over hun schouder en kijken dan waar de punt naar toe wijst. Wijst-ie naar de voordeur, dan vinden ze het jaar erop een superleuke vriend, maar wijst de punt een andere kant op… Tsja, volgend jaar beter! In Caracas, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse Venezuela, staan voeten trouwens ook centraal in de kersttraditie. Daar gaan de bewoners met kerst namelijk op rolschaatsen naar de kerk!

KFC
Jij eet met kerst misschien kalkoen of rollade, maar in Japan pakken ze het anders aan. Mensen trekken er daar massaal op uit om naar de Kentucky Fried Chicken te gaan! De fastfoodketen verdient in Japan met kerst vijf tot tien keer zoveel als in een normale maand. Daar kunnen ze flink wat kerstpakketten mee vullen!

Kiss me
De bekendste Engelse kersttraditie ken je vast en zeker. Engelsen hangen een maretak (mistletoe) op in huis en als twee mensen onder die tak belanden… dan mogen ze zoenen! Kijk met kerst dus altijd even omhoog als je naast je crush staat.  

Bijzondere boomstam
In delen van Spanje en Frankrijk bestaat een heel bizarre traditie, namelijk Tió de Nadal. Mensen versieren een boomstam met pootjes, een traditionele muts en geven hem een gezichtje. Vanaf het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria dat ze op 8 december vieren, geven de kinderen elke dag eten aan de Tió de Nadal en leggen ze een rode deken over hem heen tegen de kou. Op kerstavond moeten de kinderen bidden om veel cadeaus, waarna men de Tió de Nadal met een stok slaat om hem cadeaus te laten ‘schijten’ (cagar). En dat alles terwijl ze een traditioneel lied zingen. Bijzonder, hè? Gelukkig doen ze het niets voor niets, want vervolgens mag iedereen één voor één een cadeautje onder de deken vandaan pakken.  

Knibbel, knabbel, knuisje…
Vroeger geloofden de Noren dat heksen en slechte geesten op de nacht voor Kerstmis langskwamen om te zoeken naar bezems. Omdat ze niet wilden dat heksen ervandoor gingen met hun bezem, verstopten ze hem op de veiligste plaats die ze konden bedenken. Vandaag de dag verstoppen Noren nog steeds hun bezems en zwabbers voordat ze gaan slapen. Want je weet maar nooit…