Iedereen heeft wel zijn eigen slechte gewoontes. De één bijt haar nagels en de ander stelt altijd alles uit tot op het laatste moment. Dat is natuurlijk supervervelend, maar toch blijf je het telkens weer doen. Gelukkig hebben wij tips om jouw slechte gewoontes voor goed af te leren.

Nagelbijten
Dit is een hele bekende slechte gewoonte. Je nagels worden er superlelijk van, maar toch kun je niet stoppen met het bijten van je nagels. Natuurlijk heel frustrerend.

Hoe leer je het af?
Let erop wanneer je het doet en in welke situaties. Als je bijvoorbeeld je nagels bijt als je zenuwachtig of gestrest bent, dan weet je wat de oorzaak is. Koop iets waarmee je je handen bezig kunt houden, zoals een stresballetje. Het kan ook helpen om kauwgom te kauwen.

Uitstelgedrag
Ook dit is een slechte gewoonte waar superveel mensen bekend mee zijn. Je hebt geen zin in je huiswerk en je moet je kamer nog opruimen. Dat komt later wel, eerst even de nieuwste aflevering van je favoriete serie kijken.

Hoe leer je het af?
Maak een to do list en zet bij elke taak een deadline. Geef het lijstje aan je ouders of aan je BFF en bedenk samen een straf voor als je iets niet op tijd hebt gedaan. Op deze manier heb je een stok achter de deur en zul je eerder je taakjes doen. Het helpt ook om jezelf te belonen als je iets hebt afgerond.

Altijd te laat komen
Loop je ook altijd te stressen voordat je de deur uitgaat? En is het dan ondertussen ook nog eens te laat? Dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar vaak ook voor anderen.

Hoe leer je het af?
Houd eens bij hoeveel tijd je meestal nodig hebt voor alles wat je moet doen voordat je weg gaat van huis. Dus hoe lang doe je bijvoorbeeld over je haar of hoe lang ben je bezig met douchen? Zo kun je inschatten hoeveel tijd je ’s ochtends nodig hebt. Dan moet je alleen nog zorgen dat je op tijd uit bed gaat.

Altijd alles kwijt zijn
Waar zijn je sleutels nou weer? En waarom kun je je mobieltje alweer niet vinden terwijl je hem net nog in je handen had?! Je bent behoorlijk chaotisch en daarom moet je altijd zoeken naar van alles.

Hoe leer je het af?
Koop bakjes en sorteer al je spullen. Zorg dat je ook alles telkens goed teruglegt, anders heeft het natuurlijk geen zin. Ook je tas kun je ordenen. Stop bepaalde dingen, zoals je telefoon, bijvoorbeeld altijd in hetzelfde vakje.

Nog een paar tips:

  • Wees geduldig. Je kunt een gewoonte niet in één dag verbreken. Soms doe je het zelfs onbewust.
  • Denk positief en beloon jezelf als je een doel hebt bereikt.
  • Doe alsof je crush naar je kijkt. Zou je dan ook je nagels bijten?
  • Wees aardig tegen jezelf. Het heeft geen zin om boos te worden als je een keer de fout ingaat.
  • Zoek hulp bij familie en vrienden. Laat ze weten wat je probeert te veranderen en wat zij voor je kunnen doen.

Lees ook: How to: stoppen met nagelbijten.