Je training is net afgelopen en nu moet je ’s avonds in je eentje terug naar huis fietsen. Nooit fijn natuurlijk… Want wat nou als je onderweg een of andere creep tegenkomt? Of als je plots wordt lastiggevallen op straat? Check hier hoe je jezelf kunt verdedigen!

Veilige routes
Probeer er ten eerste altijd voor te zorgen dat je niet alleen terug hoeft te fietsen ’s avonds of ‘s nachts. Is er echt niemand die dezelfde kant op moet als jij? Zorg er dan voor dat je zo veilig mogelijke wegen kiest. Ga niet naar afgelegen steegjes of donkere plekken. Blijf zo dicht mogelijk bij de bewoonde buurt en straten die je kent.

Je komt iemand tegen…
Als je iemand tegenkomt ’s nachts en ziet dat hij jouw kant op komt, kun je het beste een rechte houding aannemen. Loop of fiets zelfverzekerd en laat niet zien dat je bang bent. Kijk met een strakke blik vooruit. Fake your confidence! Wat ook kan helpen, is doen alsof je belt. Pak je telefoon en doe alsof je nét aan je medebeller aan het vertellen bent waar je precies loopt. Zo lijkt het voor de dader alsof je toch niet helemaal alleen bent én er (zogenaamd) iemand is die weet waar je op dat moment bent en je eventueel ten hulp kan schieten.

Iemand valt je lastig. Wat nu?
– Schreeuw zo hard al je kunt. Spuug, krab, sla… Alles is toegestaan in dit geval! De aanvaller kan hierdoor schrikken en terugdeinzen. Sla met je handpalmen of de zijkant van je hand. Ook kun je met je elleboog in het gezicht of de maag stompen. Probeer met je vingers in de ogen te steken of de keel dicht te knijpen.
– Schoppen kun je met je voet, hiel of knie doen. Concentreer je en mik op de juiste plek. Bij mannen zijn hun inner parts een zeer goede keuze!
– Wees creatief met de spullen die je bij je hebt. Zo kun je met een sleutel hard langs het gezicht of de hand van de dader gaan. Ook kun je ermee in de ogen steken of in de nek. Of gebruik je deo om de dader in de ogen te spuiten.

Wil je echt geen risico lopen?
Volg in dat geval een zelfverdedigingcursus. Je kunt ze volgen op vechtsportscholen. Zo ben je voortaan altijd voorbereid en weet je precies wat je moet doen!

Lees ook: Hij valt me lastig