Je kent het vast wel: een vreemd gevoel in je buik, je voelt je niet goed, je hebt hoofdpijn en het zweet breekt je uit. Je bent zo misselijk dat alles wat je eet er onmiddellijk weer uitkomt. Dat is niet leuk, maar meestal kun je het niet tegenhouden. Je lichaam reageert gewoon op iets in je lijf wat daar niet thuishoort en dat moet eruit!

Er zijn verschillende redenen waarom je moet spugen of braken. Vaak is de oorzaak heel eenvoudig: je hebt iets verkeerds gegeten. Meestal voel je je dan direct na het spugen, als je maag leeg is, een stuk beter. Als je je na het spugen nog steeds beroerd voelt, kan het zijn dat je een infectie hebt en er een venijnig virus of een bacterie in je lijf zit die ervoor zorgt dat je je ziek voelt. Vaak heb je dan ook last van diarree. Die bacterie moet eruit en daar zorgt het lichaam zelf voor. Je kunt ook misselijk worden als gevolg van psychische problemen, spanningen, reisziekte, een hersenschudding of ernstige hoofdpijn. Vaak weet je zelf wel waar de misselijkheid vandaan komt omdat duidelijk is wat je hebt gedaan, gegeten of waar je je druk om maakt.

Wat doen?
Over het algemeen gaat de misselijkheid vanzelf weer over: direct na het braken of na een paar dagen. Maar soms is er wel een reden om je huisarts te bellen. Bijvoorbeeld als je ook heel erge buikpijn hebt of als je je suf en verward voelt. Ook als je misselijk bent nadat je op je hoofd bent gevallen, moet je naar de huisarts. De kans is groot dat je dan een hersenschudding hebt. En natuurlijk als het spugen heel lang (langer dan 3 tot 4 dagen) duurt. Misschien is er dan iets anders aan de hand.

Drinken
Zorg er in alle gevallen wel voor dat je voldoende drinkt. Ook al is het nog zo moeilijk, probeer in ieder geval elke 5 tot 10 minuten een slokje water of thee te drinken, anders loop je het risico dat je lichaam uitdroogt. Bij de apotheek kun je ORS kopen, dat zijn zakjes met een poeder dat je kunt oplossen en dat ervoor zorgt dat je minder snel uitdroogt.