Zo rond je dertiende begint je lichaam te veranderen. Een teken dat je in de puberteit bent gekomen. Maar wat verandert er nou precies daarbinnen én van buiten?

De borsten

Door de invloed van vrouwelijke geslachtshormonen beginnen je borsten (vaak al vanaf elf jaar) te groeien. Er ontstaan melkklieren en ook andere vetweefsels. De groei van je borsten begint ongeveer één tot twee jaar voor je eerste menstruatie en duurt bij sommige meisjes vijf jaar. Dat is bij iedereen anders. Tegelijkertijd met de groei van je borsten, worden je tepels ronder, groter en gevoeliger voor aanrakingen. Nog even en dan horen ze bij de belangrijkste erotische zones van het lichaam.

De billen en heupen

Aan het begin van de puberteit krijg je een groeispurt. Soms wel 20 cm in drie jaar. Door het snelle groeien, lijk je opeens heel onhandig en stakerig. Langzaam begint uit dit meisjesfiguur een vrouwenfiguur te groeien. Rond de taille, heupen, billen en bovenbenen verzamelt zich vetweefsel. Ook dat kan behoorlijk verwarrend werken. Het lijkt wel alsof je lichaam er heel anders uitziet. Laat je vooral niet gek maken. Ga niet meer of minder eten omdat je je te lang en stakerig voelt of omdat je het gevoel hebt dat je te dik wordt. Je hebt je energie hard genoeg nodig om te groeien en uiteindelijk krijgt je lichaam vanzelf de goede proporties.

De vagina

Je vagina, ook wel schede of vulva genoemd, bestaat uit grote en kleine schaamlippen. In de puberteit worden je schaamlippen groter en iets donkerder. Tegelijkertijd groeit het schaamhaar. Achter de kleine schaamlippen ligt de clitoris of kittelaar. Dit orgaan is te vergelijken met de penis van de man. Het is heel gevoelig. De clitoris zorgt ook voor het orgasme. Je vagina zal nu ook wat vochtiger worden omdat het slijmvlies actiever wordt. Dat slijmvlies zorgt ervoor dat je vagina vanzelf een soort glijmiddel aanmaakt als je seksueel opgewonden raakt. Dan voel je je vagina vochtig worden.

De menstruatie

In de eierstokken groeit elke maand een eitje. Na een paar weken laat het los en gaat het door de eileiders naar de baarmoeder. Daar bevindt zich een slijmhuid die erop is voorbereid om het bevruchte eitje op te nemen. Als het eitje niet is bevrucht met mannelijk zaad, stoot de baarmoeder de slijmhuid en het ei af en begint de menstruatie.