tanden poetsen

Poetsen

Natuurlijk weet jij dat het belangrijk is om je tanden goed te poetsen. Maar goed poetsen, hoe doe je dat? Met deze tips is niet alleen je tandarts blij!

Natuurlijk weet jij dat het belangrijk is om je tanden goed te poetsen. Maar goed poetsen, hoe doe je dat? Met deze tips is niet alleen je tandarts blij!

 

Borstel

Een goede tandenborstel is heel belangrijk. Dat is bij voorkeur een exemplaar met veel nylon haren. Een harde borstel lijkt beter te schrobben, maar kan je tandvlees beschadigen. Gebruik daarom het liefst een medium of zachte tandenborstel. Er zijn heel veel tandenborstels met gekke grepen en maffe vormen, maar het beste is toch een gewone rechte steel en een kleine borstelkop. Daarmee kun je goed bij je achterste kiezen komen. Vervang je tandenborstel elke twee à drie maanden. Als de haren uit elkaar gaan staan, is hij versleten en ben je aan een nieuwe toe!

Elektrisch poetsen

Het is een feit dat elektrische tandenborstels meer plak verwijderen dan handtandenborstels. Dat komt doordat deze borstel heel snelle bewegingen maken; zo snel kun jij met je handen niet op en neer bewegen. Daarbij is een elektrische borstel ook nog eens makkelijker in gebruik. Na twee minuten heeft de borstel ongeveer 84 procent van de plak verwijderd. Dat wil dus zeker niet zeggen dat je dan korter kunt gaan poetsen. Het is zelfs beter om langer te poetsen. Belangrijk bij een elektrische tandenborstel is dat je de borstel het werk laat doen. Ga dus niet zelf meebewegen, maar plaats de borstel tegen de verschillende hoeken van je tanden en houd hem dan stil. Poets zo, tand voor tand, tot je hele gebit stralend schoon is!

Welke tandpasta?

Tandpasta maakt niet alleen je tanden schoon, er zit ook een schuurmiddeltje in waardoor je tanden gladder worden en tandplak minder kans heeft om zich aan het glazuur te hechten. Er bestaat geen ‘beste’ tandpasta. Een goede tandpasta bevat in ieder geval fluoride, maar dat zit tegenwoordig in bijna alle soorten tandpasta. Het zorgt voor versterking van het glazuur waardoor je minder snel gaatjes krijgt. Om gaatjes te voorkomen kun je daarnaast ook nog spoelen met een fluoridespoelmiddel. Verder is het aan jou om te bepalen welke tandpasta je het lekkerst vindt. Er bestaan ook pasta’s met een extra werking, bijvoorbeeld tegen tandsteen, voor witte tanden of voor gevoelige tanden.

Poetsen

Een goede poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Om plak tegen te gaan moet je die twee minuten ook echt gebruiken. Het is beter om een of twee keer goed te poetsen, dan drie keer snel. Maak korte en rustige bewegingen en let op dat je je achterste kiezen niet overslaat. Na elke maaltijd vindt er een zuuraanval plaatst op je tanden, daarom is het raadzaam om pas na een half uurtje te poetsen. Je glazuur kan namelijk nog zacht zijn waardoor het tijdens het poetsen kan beschadigen. Poets eerst de buitenkanten, boven en beneden, daarna de binnenkant, ook onder en boven en als laatste poets je bovenop je kiezen. Neem meteen even je tong mee; hierdoor verwijder je bacteriën en zorg je voor een frisse adem

Extra verzorging

Een tandenborstel kan niet alle plak tussen je tanden en kiezen weg halen. Toch is het erg belangrijk dat ook die ruimtes goed schoongemaakt worden om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. Met flosdraad, ook wel tandzijde genoemd, kom je een heel eind. Flosdraad koop je bij de supermarkt of drogist. Pak de draad tussen duim en wijsvinger en beweeg voorzichtig tussen tanden en kiezen op en neer. Gebruik voor elke tand een schoon stukje draad. Doe dit minstens een keer per dag en plak krijgt bij jou geen kans! Als de ruimte tussen je tanden heel groot is, kun je ook tandenstokers of speciale ragers gebruiken. Je tandarts kan je daarover adviseren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen