Ik heb al 2,5 jaar een superlieve vriend, maar hij vertelde mij een paar dagen geleden dat hij misschien wel longkanker heeft. Dit kan omdat zijn overgrootvader en overovergrootvader (en verder) ook zijn gestorven aan longkanker en dat hij zelf ook aardig wat symptomen heeft.

Dus mijn eerste reactie was dat hij langs de dokter moest voor een test. Maar dit mag hij dus niet van zijn moeder omdat ze het te duur vindt en hem te jong (hij is 15 jaar). Maar ik maak me nu dus heel erg zorgen en hij zit er zelf ook mee, maar ik heb geen idee wat ik nu moet doen om hem te helpen, dus weten jullie raad voor mij (en hem)?Β Een weegschaal

Als er een serieus risico is dat je vriend misschien erfelijk belast is met een bepaalde vorm van kanker, dan is het nooit te vroeg om daar onderzoek naar te doen. Tegenwoordig is het mogelijk om op basis van genetisch materiaal te onderzoeken of er inderdaad een verhoogd risico bestaat dat iemand later kanker krijgt. Als je drager bent van dat genetische materiaal, wil dat trouwens niet automatisch zeggen dat je ook echt kanker krijgt. En het geldt ook niet voor alle vormen van kanker. Je vriend zou in ieder geval eens naar de huisarts kunnen gaan en met hem overleggen in hoeverre een verder onderzoek wenselijk of noodzakelijk is. Een goede vraagbaak over verschillende soorten kanker en de mogelijke erfelijkheid daarvan, is de KWF kankerbestrijding. Op de website kwfkankerbestrijding.nl is veel informatie te vinden en kunnen ook vragen worden gesteld.