Love-chat

Chatten, iedereen vindt het leuk en spannend. Via je toetsenbord kun je zijn wie je wilt zijn. Je kunt vijf jaar ouder zijn, je haar kan ineens lang en donker zijn en natuurlijk zie je er altijd geweldig uit. Maar hoe zit het met je chatpartner? Hoe weet je of hij de waarheid vertelt?

Chatten, iedereen vindt het leuk en spannend. Via je toetsenbord kun je zijn wie je wilt zijn. Je kunt vijf jaar ouder zijn, je haar kan ineens lang en donker zijn en natuurlijk zie je er altijd geweldig uit. Maar hoe zit het met je chatpartner? Hoe weet je of hij de waarheid vertelt?

Het lijkt leuk, chatten met iemand die je helemaal niet kent. Via het toetsenbord is het voor veel mensen makkelijker praten dan in het echt. Niemand kan je zien en dus kunnen ze je niet beoordelen op je uiterlijk. Er zijn verhalen bekend van jonge mensen die zijn ontvoerd door hun chatvriendje. Om te zorgen dat het niet uit de hand loopt staan hier enkele tips om veilig te chatten.

* Geef nooit je adres en/of telefoonnummer, je weet immers nooit aan wie je het geeft en wat daarmee gedaan wordt.
* Doe je niet anders voor dan dat je bent. Dat lijkt grappig, maar je weet nooit met wie je chat en wat voor bedoelingen die persoon heeft.
* Stop met chatten als het vervelend wordt of als je je niet meer veilig voelt.
* Praat erover als je ineens gemene, onbeschofte e-mail krijgt. Dit is geen goed teken. Stop met chatten als dit je overkomt.
* Laat je niets wijsmaken en laat je niet verleiden door mooie beloften, want wie belooft je nou eigenlijk wat?

IRL
Mocht je nou bijna zeker weten dat degene met wie je chat te vertrouwen is en je wilt graag IRL (In Real Life) iets afspreken, let dan op de volgende punten:
* Bel hem (dan heeft hij jouw telefoonnummer nog steeds niet) voordat jullie elkaar echt gaan ontmoeten, dan heb je al een beetje meer zekerheid of diegene de waarheid heeft gesproken over bijvoorbeeld zijn/haar leeftijd.
* Spreek af in een openbare gelegenheid, bijvoorbeeld een café of restaurant.
* Zorg ervoor dat mensen weten waar je bent. Vertel het thuis of aan een paar vriendinnen.
* Neem desnoods iemand mee. Dat is veiliger dan alleen gaan.
* Zorg ervoor dat je te vroeg bent, dan kun je hem vanaf een veilig plekje alvast bekijken. Als het niet goed voelt, ga dan onmiddellijk weg.
* Ga niet in op zijn voorstel om ergens anders naartoe te gaan want dan weet niemand meer waar je bent.

Natuurlijk is het niet altijd zo dat diegene met wie je kletst kwade bedoelingen met je heeft. Meestal vindt die ander het ook gewoon gezellig en is er niets aan de hand. Zorg er wel voor dat dit zo blijft. Als iemand ineens erg veel interesse in je toont, je alleen maar lieve complimentjes geeft en op allerlei manieren probeert met je af te spreken, kan dat een teken zijn dat er iets niet in orde is. Chatten is leuk, maar hou het ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen