Elke girl krijgt er vroeg of laat mee te maken: ongesteldheid. De één gebruikt maandverband en de ander liever tampons. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van maandverband en tampons? En hoe zit dat met softcups en inlegkruisjes? Wij hebben alle facts op een rijtje gezet.

Maandverband
Doel: absorbeert het bloed nadat het uit je vagina is gekomen.
Soorten: er zijn dikkere en dunnere soorten, voor zwaardere en minder zware dagen. Er is ook maandverband met vleugels om het verband beter op zijn plaats te houden.
Gebruik: verwijder het plastic stripje en plak het maandverband in je onderbroek.
Verschonen: als het maandverband helemaal volgezogen is, als het niet meer lekker zit of nat aanvoelt.
Voordelen: gemakkelijk in gebruik en je ziet snel wanneer je moet verschonen.
Nadelen: een vol maandverband kan voor nare luchtjes zorgen, het is onhandig tijdens sporten en zwemmen en lastig mee te nemen.

Tampon
Doel: absorbeert het bloed voordat het uit de vagina komt.
Soorten: er zijn dikkere en dunnere tampons voor verschillende dagen en ’s nachts. Er zijn ook tampons met een inbrenghuls waarmee je de tampon zonder vieze vingers te krijgen kunt inbrengen.
Gebruik: verwijder het plastic of papieren hulsje, trek het touwtje los en duw de tampon met je middelvinger of de inbrenghuls (schuin naar achteren) in je vagina. Haal daarna de inbrenghuls uit je vagina. Verwijder de tampon door aan het touwtje te trekken.
Verschonen: elke 4 tot 8 uur.
Voordelen: je ziet hem niet, ruikt hem niet en voelt hem niet. Gemakkelijk mee te nemen en handig tijdens het sporten en zwemmen.
Nadelen: je kunt niet zien wanneer je de tampon moet verschonen, in het begin is het even wennen, het kan lastig zijn om het in te brengen.

Softcup
Doel: de softcup is een flexibel kunststof cupje dat je in je vagina draagt. Daar vangt de softcup het bloed op voordat het je vagina uitloopt.
Soorten: er is maar één soort.
Gebruik: knijp de rand samen en plaats de softcup in je vagina. De softcup glijdt dan op de juiste plek open, namelijk achter je baarmoedermond. Verwijder de softcup door je vinger achter de rand te haken en haal dan het cupje voorzichtig, horizontaal uit je vagina.
Verschonen: als het kopje vol is, maximaal na 12 uur.
Voordelen: minder vaak verschonen, je voelt hem niet en kun er alles mee doen.
Nadelen: onwennig in het gebruik, duurder dan maandverband en tampons.

Inlegkruisje
Doel: een heel dun maandverband dat eigenlijk alleen geschikt is voor afscheiding of de laatste dagen van je menstruatie.
Soorten: er zijn verschillende soorten en maten, zwarte en witte inlegkruisjes voor onderbroek en string.
Gebruik: verwijder het plastic stripje en plak het inlegkruisje in je onderbroek.
Verschonen: als het inlegkruisje vies is of niet meer lekker zit.
Voordelen: gemakkelijk in gebruik en je ziet snel wanneer je moet verschonen.
Nadelen: als je vaak inlegkruisjes gebruikt, kan je vagina geïrriteerd raken waardoor je juist meer last krijgt van afscheiding.

Lees ook: 10 dingen die je herkent als je ongesteld bent