Malou (18) wil op haar dertiende graag een beetje slanker zijn. Het begint met wat kilo’s kwijtraken, maar als ze een tijdje slecht in haar vel zit, slaat ze door. Uiteindelijk weegt ze nog maar 38 kilo.

Malou: ‘Het begon allemaal toen ik naar de middelbare school ging. Ik was altijd al onzeker, maar ik was nooit bezig met mijn figuur. Dat veranderde op de middelbare school. Mijn BFF en ik gingen samen naar de brugklas. Dat vond ik fijn, want ik kende haar al sinds groep 4, maar onze vriendschap was eigenlijk niet goed voor me. Mijn bestie maakte soms vervelende opmerkingen, zodat ze zelf beter naar voren kwam. Als ik bijvoorbeeld voor de spiegel stond en zei dat ik ‘dik’ was, zei ze: “Je bent niet dik, je bent gewoon niet zo slank als ik ben.’ Dit was voor mij een reden om slanker te willen zijn en ik werd hier best depri van. Bovendien ging mijn BFF uiteindelijk steeds vaker met andere girls om en liet ze mij uiteindelijk in de steek. Ook andere meiden met wie ik het goed kon vinden, lieten me langzaamaan vallen. Daardoor voelde ik me op een gegeven moment supereenzaam.

Het was al niet gemakkelijk voor me en toen werd ik ook nog aangerand. Hier praat ik liever niet over, omdat ik nog niet klaar ben om dat te delen. Maar door deze gebeurtenis kreeg ik het gevoel dat ik helemaal geen controle meer had over mijn leven en dat alles misging. Daarom begon ik fanatiek te sporten. Zo had ik het gevoel dat ik in elk geval controle had over mijn lichaam. Bij een eetstoornis hoor je vaak dat meisjes gaan overgeven of veel laxeermiddelen gebruiken om af te vallen. Kotsen lukte mij niet en laxeertabletten heb ik één keer geprobeerd, maar ik voelde me daarna heel schuldig tegenover mijn ouders. Ik koos dus voor een andere manier. Naast het fanatieke sporten ging ik veel minder eten en vaker slapen, waardoor ik soms maaltijden over kon slaan.’

Wil je weten hoe het verderging met Malou? Je leest het in de nieuwe GIRLZ die nu in de winkel ligt.