Ik ben een meisje van bijna 12 en heel gevoelig. Ik ben zo bang voor de brugklas. Ik denk dat ik heel veel wordt uitgescholden. Ik heb dat al een keer iets meegemaakt wat niet zo leuk was.

Mijn vriendinnen zijn nergens bang voor. Zij durven meer dan ik. Maar als je mij ziet, zou je dat niet denken. Toch vind ik het ook wel leuk om naar de brugklas te gaan. Ik denk ook altijd dat ik ongesteld word. Maar dat ben ik nooit. Ik ben volgens mij nog te jong. Een gevoelig meisje.

Eerst even over je ongesteldheid. De eerste keer vindt gemiddeld tussen de 12 en de 14 jaar plaats. Maar het kan ook eerder en juist later. Je lichaam gaat zich daar op instellen. Dus het kan best zijn dat je wel al menstruatiepijnen hebt, maar nog niet ongesteld wordt. Hou er maar rekening mee dat het één dezer maanden kan gaan gebeuren. Wat rot dat je zo bang bent om gepest te worden. Het vergalt voor een groot deel je plezier in het grote avontuur om naar een andere school te gaan. Helpen je stoere vriendinnen je dan niet of gaan zij niet mee naar die nieuwe school? Kinderen die gepest worden, zijn vaak erg onzeker en dat stralen ze dan uit. Probeer je de eerste schooldagen zo prettig mogelijk te voelen. Doe leuke, moderne kleren aan en laat je van je beste kant zien, zonder te overdrijven. Eén ding moet je troosten: ook de stoerste jongens en meisjes zijn vaak diep in hun hart onzeker. Zij verbergen dat met een grote mond. Er is trouwens een gezegde: Je moet niet janken voor je geslagen wordt. Met andere woorden: het heeft geen enkele zin om nu al heel erg bang te zijn voor iets dat waarschijnlijk niet eens gaat gebeuren.