Brrr… Vind jij fietsen met onweer ook zo eng? Het beste is natuurlijk om niet naar buiten te gaan als het onweert, maar als je écht moet gaan fietsen terwijl het buiten dondert en bliksemt, dan zorgen deze tips ervoor dat jouw fietsrit een stukje veiliger is!

Zoek dekking
Je bent lekker naar huis aan het fietsen van school en plots: BOEM! Het begint te onweren. Even schrikken natuurlijk, want wat moet je nu doen? Belangrijk is dat je op zo’n moment niet onder een boom gaat staan of bij een lantaarnpaal, want dat trekt onweer aan. Ga vooral door je knieën en, als het even kan, in een put of greppel staan. Het beste is om je fiets ook gelijk een flink stuk van je vandaan te zetten, want die trekt ook onweer aan.

Houd je benen bij elkaar
Het klinkt een beetje raar, maar ga niet wijdbeens staan als het onweert. Een blikseminslag zorgt ervoor dat er veel spanning in de grond komt: als je met je benen wijd staat, dan kan de stroom door je benen gaan lopen. De stroom loopt dan het ene been omhoog en het andere weer omlaag. Houd dus als het onweert je benen bij elkaar, want dan voorkom je dit.

Weg met je sieraden en telefoon
Natuurlijk wil je direct je ouders een whatsappje sturen waarin je ze vertelt dat je buiten bent terwijl het onweert, maar je kan je telefoon maar beter even wegstoppen. Waarom? Je telefoon trekt bliksem aan. Hetzelfde geldt voor kettingen en sieraden, dus die kan je ook maar beter even wegleggen.

Lees ook: Hoe blijf je warm tijdens een stormachtige avond?

Doei muziek!
Heb jij vaak oortjes in voor je muziek? De volgende keer dat het onweert kun je ze maar beter even wegleggen. Een koptelefoon of oortjes trekken geen bliksem aan, maar sommige mensen zeggen dat de draadjes ervoor zorgen dat de klap naar je oren en hersenen wordt geleid. 

Tellen
Wist je al dat je kunt berekenen hoe ver onweer van je verwijderd is? Om de afstand te bepalen moet je de tijd tussen de bliksem en donder tellen: 1 seconde is ongeveer 300 meter afstand. Als er drie seconden tussen de flits en het geluid zit, dan betekent dat dat de onweer ongeveer één kilometer van je vandaan is. Bij zes seconden is het twee kilometer, bij negen seconden drie kilometer en ga zo maar door! Als je minder dan tien seconden telt, dan is de onweer gevaarlijk.

Let it rain
Als het pijpenstelen regent terwijl het onweert, dan heb je waarschijnlijk de neiging om ergens te gaan schuilen. Niet doen! Als je nat bent, dan kan de bliksem beter de grond bereiken via je huid en kleding in plaats van via lichaam. Doe dus de volgende keer vooral een dansje in de regen als het onweert. 😉