Ik durf dit aan niemand te vertellen, uit angst om mijn eigen moeder te verraden. Maar volgens mij rookt ze terwijl ze tegen iedereen zegt dat ze al jaren geleden is gestopt.

Laatst wilde ik haar spijkerjasje even aandoen en toen zei ze heel fel: ‘Nee, die wil ik zelf aan, doe je eigen maar aan.’ Ik kreeg het vermoeden dat er sigaretten in zouden zitten, maar zeker wist ik het niet. Ik heb 's avonds in haar zakken gekeken en er zat inderdaad een pakje sigaretten in! Het is natuurlijk slecht om te roken, maar op zich maakt het mij niet uit of ze wel of niet rookt. Wat ik wel erg vind, is dat ze liegt! Elke keer als ik boos ben, wil ik er wat over zeggen, maar op het laatste moment durf ik dan niet. Ik loop hier nu al zo’n anderhalf jaar mee rond en ik weet gewoon niet wat ik moet doen. Ik heb het er ook nog nooit met anderen over gehad. Die denken juist dat ze is gestopt! Mij

Wat je moeder doet, is natuurlijk heel erg stom. Niet alleen het roken zelf, maar vooral het liegen erover. Daarmee geeft ze niet bepaald het goede voorbeeld. Waarom zeg je niet gewoon tegen haar dat je het weet? Niet als je boos bent, want dan lijkt het erop alsof je haar onder druk wilt zetten, maar gewoon een keer als jullie met z’n tweetjes zijn. Het kan zijn dat ze eerst begint met ontkennen, maar als jouw vermoedens kloppen, zal ze niet anders kunnen dan toegeven. Dan kunnen jullie samen overleggen wat jullie hiermee doen. Misschien besluit je wel om dit ‘geheimpje’ met haar te delen, misschien is dit voor je moeder genoeg om er dan wel mee naar buiten te komen of om nu echt te stoppen met roken. Blijf hier in ieder geval niet mee rondlopen, want dat zorgt voor een rotgevoel. En dan ga je misschien ook bij andere dingen denken dat je je moeder niet kunt vertrouwen. Dat kan en mag niet het geval zijn. Praat er dus met haar over, dan is het ook niet meer jouw probleem!