Ik heb een hele lieve zus, maar mijn moeder trekt haar voor omdat zij al ongesteld is en ik nog niet. Ik zit er heel erg mee. Mijn moeder roddelt bijvoorbeeld wel eens over mij met mijn zus.

Of ze wordt op mij hartstikke boos en dat zou ze bij mijn zus niet doen. Ik word er echt heel erg onzeker van, maar ik durf het niet tegen mijn moeder te vertellen. Ik ben bang dat ze het verkeerd opvat en boos wordt. Kunnen jullie me please helpen? Een onzeker meisje van 11

Het is waarschijnlijk inderdaad je eigen onzekerheid waar je last van hebt. Waarom zou je moeder je zus voortrekken? Misschien heb jij juist het gevoel dat je er minder bij hoort omdat je zus al ongesteld is en zij iets met je moeder deelt wat jij nog niet kent. Daardoor heb je misschien het gevoel dat jij nog steeds het kleine kindje bent… In de ogen van je moeder ben je misschien ook nog wel het kleine meisje dat nog heel veel moet leren, maar dat wil niet zeggen dat ze minder om jou geeft dan om je zus. En als je het aan je zus zou vragen, dan zegt zij waarschijnlijk dat je moeder bij haar ook boos wordt om dingen waar ze bij jou helemaal niets van zegt. Je mag best een keer tegen je moeder zeggen dat je daar heel onzeker van wordt. Grote kans dat ze dan hartstikke verbaasd is, omdat ze het helemaal niet doorhad.

Lees ook: 10 redenen om in jezelf te geloven