Mijn vader drinkt nogal veel. Ik heb al samen met mijn moeder gevraagd of hij niet wil stoppen met drinken. Eerst deed hij dat een tijdje, maar daarna ging-ie gewoon door met drinken.

Ik lig soms ’s avonds in bed en dan valt hij in slaap op de bank omdat hij dan zo dronken is. Toen we dit jaar op vakantie waren had hij wel een hele fles sterke drank op en toen was ik echt heel kwaad! Maar ik durfde niks te zeggen. Moet mijn vader nou naar een kliniek, want hij drinkt nu al twee jaar te veel? Anoniem

Elke avond een drankje of elke avond dronken, daarin zit het antwoord op jouw vraag. Je zegt wel dat je vader bijna elke avond drinkt, maar niet hoeveel. Heb je het dan over een paar glazen wijn of een paar flessen? Dat je vader op de bank in slaap valt, wil niet zeggen dat hij dronken is, het kan ook zijn dat hij gewoon moe is… En dat hij in de vakantie dronken is geweest, wil ook niet zeggen dat hij een alcoholist is. Dat overkomt iedereen wel eens. Je zegt ook dat hij een poosje niet meer heeft gedronken omdat jij erom vroeg. Als hij echt een alcoholprobleem heeft, zou hij dat niet eens kunnen. Bijna alle volwassenen drinken geregeld alcohol, het wordt pas een probleem als dat te vaak en/of te veel gebeurt. Dus als je vader problemen krijgt omdat hij zoveel drinkt. Als hij bijvoorbeeld niet naar zijn werk gaat omdat hij een kater heeft of zijn rijbewijs kwijtraakt omdat hij dronken achter het stuur zat. Of als je merkt dat hij stiekem drinkt. Pas als iemand echt verslaafd is aan alcohol, is het nodig om te denken aan ontwenningsprogramma’s of klinieken. Maar dan heb je het echt over mensen die niet meer kunnen stoppen met drinken, last krijgen van ontwenningsverschijnselen als ze niet meer drinken en alleen nog maar aan alcohol denken. Praat er eens met je moeder over. Zij kan je meer duidelijkheid geven over de situatie van je vader. Misschien is het probleem in jouw ogen erger dan het in werkelijkheid is. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gelijk hebt, maar ook dan kun jij dit probleem niet alleen oplossen. 

Lees ook: GIRLZ Talk – Mijn vader gaat vreemd