k ben ongeveer een maand geleden met een vriendin ’s nachts bij mijn vader weggelopen om privéredenen. Laten we het erop houden dat hij niet normaal bezig was. Hij had ook gedronken en drugs gebruikt!

We zijn naar mijn moeder gelopen. Mijn vader vond dat alles mijn schuld was en we hebben de politie erbij moeten halen voordat hij mijn paardrijdspullen en mijn schoolboeken teruggaf. Daarna heb ik ongeveer een maand niks meer van hem gehoord. Dit alles is al een keer vaker gebeurd. Altijd probeert hij zich eruit te praten met smoesjes. Nu stuurt hij sms’jes dat hij wil dat we een keer gaan eten en dat hij wil praten. Ik weet nog niet wat ik wil doen. Aan de ene kant heb ik medelijden met hem en wil ik meegaan, maar aan de andere kant vind ik dat hij het maar eens moet voelen dat het zo niet door kan gaan. Ik vind het heel erg dat hij drugs gebruikt en dat hij mij en mijn vriendin zomaar laat stikken midden in de nacht. Als ik zou gaan praten met hem, weet ik zeker dat ik niks durf te zeggen over z’n drugs. Hij weet niet dat ik weet dat hij coke gebruikt. Ik ben bang dat hij mijn moeder de schuld ervan gaat geven dat zij het mij heeft verteld. Dat is niet waar, ik ben er zelf achter gekomen. Weten jullie wat ik het beste kan doen? Bedankt! xx L.

Drank en drugs maken meer kapot dan je lief is, dat maakt jouw verhaal maar weer eens heel erg duidelijk. Het kan en mag natuurlijk niet gebeuren dat jij midden in de nacht weg moet omdat je vader onder invloed is. Dat je vader een probleem heeft is al heel erg. Het is nog erger dat jij daarvan de dupe wordt. Zorg er daarom voor dat het niet jouw probleem wordt. Als je vader het idee heeft dat hij met smoesjes en leugens weg kan komen, zal hij dat proberen te doen. Hij gaat er immers van uit dat jij niets weet van zijn drank- en drugsgebruik en dat wil hij zo houden. Maar op deze manier blijft het probleem bestaan. Je kunt wel zeggen dat je je vader wilt laten voelen dat het zo niet door kan gaan, maar dan moet hij wel weten waarom je hem dat wilt laten voelen. En dus moet je dat misschien toch eens tegen hem zeggen. Dat hoeft niet tijdens een gezellig etentje te zijn waarin je hebt toegestemd omdat je medelijden met hem hebt. Het is beter om dat uitgepraat te hebben voordat jullie gezellig samen aan tafel gaan zitten. Schrijf hem een brief, e-mail of stuur desnoods een sms waarin je zegt dat hij je heeft gekwetst, dat hij jouw vertrouwen heeft beschadigd en dat je niet weet hoe je met hem verder moet gaan als hij zich zo blijft gedragen. Op (digitaal) papier kun je je eigen woorden kiezen en alle dingen schrijven die jij graag kwijt wilt. Het is daarna aan hem om te bewijzen dat hij wel degelijk de vader is die van jou houdt!