Mijn beste vriendin heeft pas geleden voor het eerst een joint gerookt. Dat heeft ze me in het diepste geheim verteld. Ze vond het een heerlijk gevoel en daarom wil ze het nog veel vaker gaan doen.

Ik zei dat ik dat behoorlijk stom van haar vond en dat ze ermee op moest houden. Ik heb ook gezegd dat ik het tegen haar moeder zou zeggen als ze er toch mee door zou gaan. Die zal het haar zeker verbieden. Toen werd ze heel boos. Ze dreigde dat ze me nooit meer aan zou kijken als ik dat inderdaad zou doen. Het laatste wat ik wil, is ruzie met mijn vriendin want dan krijg ik meteen ruzie met de halve school. Mijn vriendin is namelijk heel populair. Wat moet ik nu doen?Mira (16)

Het is heel lief van je dat je je zorgen maakt over je vriendin, maar daardoor zit jij nu in een lastige situatie. Je wilt geen ruzie met je vriendin, maar je kunt haar ook niet zomaar haar gang laten gaan. Wat nu? Vaak is het alleen maar een beetje stoer om een joint te roken en het ook nog β€˜heerlijk’ te vinden. Maar natuurlijk zijn er ook mensen die er steeds vaker één opsteken en langzaam maar zeker naar sterkere drugs grijpen. Vraag is nu: is dat jouw probleem? Zij rookt joints. Zij wil erbij horen en populair zijn. Het beste wat je kunt doen, is haar goed in de gaten houden. Blijkt inderdaad dat ze het niet bij die ene keer heeft gelaten, dan kun je altijd nog met haar moeder gaan praten. Of misschien nog beter: met een leraar of lerares die je vertrouwt en die zeker manieren weet om haar te benaderen zonder jou daarbij te betrekken. Succes!