Ik heb een heel lieve vriendin waar ik alles mee kan delen, maar nu heeft ze weer een van die vage dingen in haar hoofd gehaald; ze heeft het steeds over de dood en doodgaan voor haar achttiende, da’s dus binnen twee jaar.

Ik vind dit niet prettig en dat weet ze, maar ik kan haar niet op andere gedachten brengen. Ik weet dat het misschien met de leeftijd te maken heeft, maar toch… Ik ben niet de enige die wil dat ze stopt met dit als gespreksonderwerp aan te voeren, maar hoe doe je dat? Kunnen jullie me helpen, want ik wil m’n vriendin terug! Een bezorgde ik

Ze heeft ‘weer een van die vage dingen in haar hoofd gehaald’; deze woorden uit je brief lijken er op te wijzen dat ze vaker periodes heeft waarin ze vreemd doet. Als dat het geval is, dan is er goede hoop dat ook deze bui vanzelf weer overwaait. Wat je tot die tijd in elk geval kunt doen, is haar niet de kans geven hiermee door te gaan. Spreek eventueel ook met andere vriendinnen af dat jullie je, als ze weer begint over de dood en doodgaan, omdraaien en weglopen. Zeg tegen je vriendin dat je daar niet over wilt praten en dat je weggaat als ze er weer over begint. Hopelijk ziet ze dan zelf ook wel in dat dit niet leuk is en wordt ze weer de vriendin die jij kent. Zo niet dan is er misschien iets anders aan de hand. Dan kan het zijn dat ze depressief is en hulp nodig heeft. Houd haar dus wel goed in de gaten. Als ze, ondanks jullie reacties, door blijft gaan, zoek dan hulp. Ga bijvoorbeeld met haar ouders of met een leerkracht praten. Zij kunnen er dan voor zorgen dat je vriendin wordt geholpen.