Mijn beste vriendin leent steeds kleren en spullen van mij. Die mag ze dan van me lenen, maar dan vraagt ze steeds om meer. Ik word er helemaal gek van, want tijdens elk telefoongesprek vraagt ze wel iets om te lenen.

En nu verwacht ze altijd een 'ja'. Hoe kan ik op een normale manier tegen haar zeggen dat ze bijv. niet dat éne shirtje mag lenen als ze er om vraagt? Ram

Je hoeft niet altijd ‘ja’ te zeggen. Waarom zou jij altijd je kleren aan haar uitlenen? Het zijn jouw kleren en als zij ze steeds draagt, moeten ze ook weer worden gewassen en gaan ze domweg minder lang mee. Bovendien kun jij ze dan zelf niet aan. Het is niet erg om af en toe iets uit te lenen, maar het moet geen gewoonte worden. Jouw kleren zijn en blijven van jou. En dan gaat het niet eens om dat ene shirtje, maar om het principe. Vertel haar dat je het niet erg vindt om af en toe iets uit te lenen, maar dat het niet te erg moet worden. Spreek bijvoorbeeld af dat ze dat alleen kan doen bij een speciale gelegenheid, maar niet elke week. En zeg ook eens ‘nee’ als ze belt. Dat ene shirtje wil jij toevallig deze week zelf aan. Dat is je goed recht. 

Lees ook: GIRLZ Talk – Hoe krijg ik mijn slijper terug?