Een van mijn beste vriendinnen is een soort crimineel. Ze steelt geld van haar ouders, jat spullen uit winkels en breekt in. Ze heeft heel veel problemen thuis en gaat met de verkeerde mensen om.

Ze is een keer opgepakt en moet een taakstraf doen. Ik vind het link om met haar naar de stad te gaan of zo, want stel dat ze iets steelt waar ik bij ben? Moet ik tegen haar zeggen dat ik niet meer met haar om wil gaan of moet ik iets anders doen? Please help me.M. uit Nijmegen

Waarschijnlijk vind je het zielig voor haar als je haar vertelt dat je niet meer met haar wilt omgaan omdat ze steelt. Ze heeft immers ook veel problemen thuis die er misschien wel voor zorgen dat ze deze dingen doet en met de verkeerde mensen omgaat. Toch is dat wel het beste dat je kunt doen. Zolang zij dingen doet waar jij niet achter staat, kun je natuurlijk nooit haar vriendin zijn. Dat is niet goed voor jou, maar ook niet voor haar. Dan zou ze het gevoel kunnen krijgen dat jij haar gedrag goedkeurt. Misschien realiseert ze zich – als je haar vertelt dat je niet meer met haar kunt omgaan omdat ze steelt – dat ze verkeerd bezig is en besluit ze haar leven te beteren. Zo niet, dan is het haar eigen keuze om haar leven te verpesten en kun jij niets meer voor haar doen.