Ik heb een probleem met mijn zus. Zij is 18 en ik ben 13. Ze negeert mij bijna altijd. Als ik wat aan haar vraag, geeft ze bijna nooit antwoord.

Ook doet ze heel onaardig tegen mijn moeder. Er was een tijd dat het leek alsof ze was veranderd. Toen deed ze heel aardig, maar dat was snel weer afgelopen. Het heeft geen zin om met haar te gaan praten, want ze luistert toch niet. Mijn moeder weet ook niet wat ze kan doen. Ik dacht eerst: misschien ligt het wel aan mij. Toen ben ik extra aardig gaan doen, maar dat hielp niks. En als iemand je negeert en je heel erg best doet om aardig te zijn, houd je dat niet lang vol. Weten jullie iets om mij te helpen. Ik vind dit alles best wel erg. Anoniem

Het is lief van je dat je ondanks alles probeert of lief en aardig te doen tegen je zus. Het heeft alleen blijkbaar niet geholpen. Misschien moet je dan maar hetzelfde doen als zij: negeren! Geef geen antwoord als ze iets vraagt, vertel niets en doe alsof ze er niet is. En als ze daar iets over zegt, vertel haar dan gewoon dat je geen zin hebt om aardig te doen tegen iemand die alleen maar vervelend terug doet. Zorg er ondertussen voor dat jij en je moeder het wél leuk hebben. Dan ziet ze vanzelf dat het ook gezellig kan zijn in huis. Misschien dat ze dan inziet dat ze fout bezig is. 

Lees ook: ruzie met je zus, wat nu?