Wist je dat er ieder jaar zo’n 119.000 kinderen en jongeren slachtoffer worden van mishandeling, geweld of verwaarlozing door hun ouders. Dat is veel te veel. Wat kun jij doen als je denkt dat iemand mishandeld wordt?

Meestal weet je niet helemaal zeker of je klasgenootje, buurjongen of vriendin mishandeld wordt. Het zijn vaak kleine signalen. Je vriendin is opeens wel erg stil en doet geheimzinnig over blauwe plekken. Of je hoort je je alwéér gebonk en gescheld bij de buren.

Mishandeling is een moeilijk onderwerp. Gelukkig durven steeds meer mensen te melden dat ze mishandeld worden of dat iemand uit hun omgeving wordt mishandeld. Luister naar je gevoel als je denkt dat er iets niet klopt. Jij kunt mishandeling niet oplossen, maar je kunt wel helpen. Praat over je vermoedens met je ouders of een leraar die je vertrouwt. Veel scholen hebben een vertrouwenspersoon, die heeft ervaring met dit soort problemen. Als het om je BFF gaat, kun je haar voorzichtig vragen of er iets aan de hand is. Wees vooral lief voor haar en zeur niet door. Bied aan om er samen met een leraar of vertrouwenspersoon over te praten.

Als je zelf mishandeld wordt, durf je het misschien aan niemand te vertellen, of je bent bang dat je daarna nog meer klappen krijgt. Toch is het belangrijk om erover te praten. Hoe je ouders met jou omgaan, is niet normaal. Praat met een vriendin, je tante, een leraar die je vertrouwt of met de vertrouwenspersoon op school.

Handige links:
* Meer informatie over kindermishandeling.
* Wil je anoniem je verhaal kwijt of advies vragen? Bel (0800 0432) of chat met de kindertelefoon.
* Wat kun jij doen als iemand mishandeld wordt? Op Watkanikdoen.nl kun je er meer over lezen?