Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik heb een broertje van acht jaar en ik ben zelf veertien. Onze ouders zijn nog ‘gezellig’ bij elkaar, maar het is schone schijn.

Mijn vader slaat mijn broertje. Het komt echt steeds vaker voor. Mij geeft hij soms ook wel eens een tik, maar bij mijn broertje slaat hij echt hard. Mijn moeder zegt hier wel eens wat van en dan schreeuwt hij tegen haar. Mijn broertje sluit zich ook steeds vaker op, hij zat vanmiddag anderhalf uur huilend en schreeuwend in de badkamer. Hij doet de deur dan niet meer open en gooit met allerlei spullen. Ik ben bang dat het uit de hand gaat lopen en dat mijn broertje wegloopt. Maar ik wil het niet tegen de kinderbescherming of zoiets zeggen, want ik wil mijn vader ook niet kwijt. Hebben jullie tips?
Anoniem

Je moeder zegt er wel wat van, maar het is niet duidelijk of ze haar best doet om ervoor te zorgen dat het stopt. Ook al lijken de ‘tikken’ die jij krijgt minder erg, hij slaat jou en je broertje wel en dat mag niet. Je hoeft nog niet meteen naar de kinderbescherming te gaan, je raakt je vader ook niet meteen kwijt, maar je moet wel praten met je moeder. Zij is op dit moment de enige die ervoor kan zorgen dat je vader stopt met slaan. Als ook dat niet helpt, dan kun je altijd nog hulp van buitenaf vragen. Ook dan hoef je niet bang te zijn dat je meteen je vader kwijtraakt. In alle gevallen wordt eerst geprobeerd om een oplossing te zoeken waar iedereen gelukkig mee kan zijn. Maar zo ver hoeft het zeker niet te komen. Grote kans dat jij en je ouders er samen wel uit komen.  

Lees ook: Mishandeling in je omgeving