Model worden is niet voor iedereen weggelegd. Hoe weet je eigenlijk of het iets voor jou is en hoe leg je het eerste contact met een modellenbureau?

Vorige week kon je lezen over de keerzijde van het modellenwerk. Niet afgeschrikt? Lees dan deze tips over model worden.

Het juiste type
Eén van de bekendste eisen om model te worden, is je lengte. De ideale lengte ligt rond de 1 meter 78. Dit heeft te maken met de maten van de kleding. Toch is lengte niet alles. Kate Moss is bijvoorbeeld 'maar'  1 meter 70. Sommige prachtige meisjes met ideale maten zullen het nooit tot model schoppen. Soms zijn het juist stille en onopvallende types die een verbluffend portfolio hebben.

Ontdekt worden
Gisele Bundchen werd ontdekt terwijl ze een Big Mac aan het eten was (!). Het zou leuk zijn als dit je overkomt, maar face it: de kans is klein dat je zomaar wordt aangesproken door een modellenscout. Wil je echt model worden? Work for it! Stuur je foto's zelf naar een bureau. Doutzen Kroes deed dat ook en kijk wat ze bereikt heeft.

Het bureau
Het is belangrijk dat je een bureau kiest dat bij je past. Let ook goed op voor je je inschrijft, want niet alle modellenbureaus hebben het beste met je voor. Betaal nooit om je in te schrijven. Als het bureau een goed model in jou ziet, investeren ze graag in je. Soms is het wel zo dat de kosten van je portfolio worden ingehouden van het loon van je eerste opdracht. Heb je twijfels bij een bureau? Schrijf je dan niet in.

Presenteer jezelf
Veel meiden zullen geen professionele foto's van zichzelf hebben. Don't worry! Dat hoeft niet per se. Een vakantiekiekje waarop jij goed te zien bent, is prima. Zo zijn sommige modellen van HNTM ook bij het programma binnengekomen. Stuur meerdere foto's op die een goed beeld van je geven. In ieder geval één waarop je figuur goed te zien is en een close-up van je gezicht. Het liefst zo naturel mogelijk. Check van tevoren of het bureau speciale eisen stelt.

Specials
De eisen om fashionmodel te worden zijn vaak erg hoog: perfecte maten, perfecte lengte. Voor commerciële modellen (om bijvoorbeeld in reclames te figureren) zijn de eisen al minder streng. Er zijn ook modellenbureaus met een afdeling voor specials, zoals modellen met afwijkende maten. En heb jij extreem mooie handen, voeten, of een prachtige bos krullen? Ook daar bestaan bureaus voor.

Go see
Ben je uitgenodigd bij een modellenbureau, zorg dan dat je er netjes en verzorgd uitziet. Niet teveel poespas aan je outfit, zorg dat je goede punten benadrukt worden. Blijf vriendelijk, maar blijf vooral jezelf. Misschien voor de hand liggend: kom op tijd. Bieden ze je een contract aan, vraag dan of je het mee naar huis mag nemen. Dan kun je het eerst met je ouders bekijken.

Het belangrijkste
Keep having fun! Staar je niet blind op model worden. Bedenk dat het maar voor heel weinig meisjes is weggelegd. Er zijn genoeg andere leuke dingen die jij later kunt worden.

De modellen van Holland's Next Top Model gaan er in de aflevering van vanavond ook weer tegenaan. Kijk vanavond maar naar HNTM en keer daarna terug naar Girlz.nl voor de afterchat.