Ik zit met een groot probleem. Ik liep laatst over het schoolplein op weg naar mijn fiets toen ik ineens het broertje van mijn schoonzus op zijn scooter zag zitten. Hij was aan het blowen. Ik ben er behoorlijk van geschrokken. Toen ik thuiskwam kon ik nauwelijks meer aan iets anders denken. Het spookt maar door mijn hoofd.

Het blijft drugs, het kan je leven behoorlijk aantasten. De volgende dag was hij weer aan het blowen en hij zag mij wel, maar ik keek niet naar hem. Toch leek het alsof hij wou zeggen: ‘Wil je je mond tegen mijn zus houden?’ De dag daarna heb ik hem maar genegeerd. Ik heb hem wel eerst aangekeken, maar op het moment dat hij iets wou zeggen, heb ik mijn hoofd weggedraaid. Hij keek me nog na. Het leek wel alsof hij dacht: hè hoe kan dat nou, ze zegt altijd wat tegen me, maar nu niet. Ik hoop dat ik zo tot hem kan laten doordringen dat het fout is wat hij doet. Maar is dit wel een goede manier? Ik wil hem niet verraden want ik geef toch om hem, maar ik wil ook eerlijk zijn tegen zijn zus. Als er iets gebeurt met hem, is het mijn schuld. Hij maakt ook mij ermee kapot. Ik denk alleen nog maar aan hem. Wat moet ik doen; eerlijk zijn en hem verraden of liegen? Help! Een overstuur meisje

Wat zou je doen als je zou weten dat hij stiekem rookt of alcohol drinkt? Vertel je het dan tegen je schoonzus? Is het nu anders omdat hij blowt? Probeer die vragen eens voor jezelf te beantwoorden, dan weet je waarschijnlijk wel wat je moet doen. Natuurlijk, drugs zijn niet goed voor je, maar dat geldt ook voor tabak en alcohol. Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die blowen… Het broertje van je schoonzus is er één van. Het is een keuze die hij zelf maakt. Jij bent niet verantwoordelijk voor hem. De kans dat er iets gebeurt omdat hij blowt, is heel erg klein. En dan nog: het is niet jouw schuld als er wel iets gebeurt. Het is zijn leven, daarmee kan hij doen wat hij zelf wil. Wat je doet is goed. Je maakt hem duidelijk dat je het afkeurt dat hij blowt, maar je bent toch zo aardig om hem niet te verraden.