Ik heb een moeilijk en irritant probleem. Of eigenlijk meerdere. Ik ben een meisje van 12 en ik heb een vriendin die ik onaardig vind. Zij beschouwt mij als haar beste vriendin, maar ik haar niet.

Ik probeer afstand van haar te nemen, maar dan gaat zij juist méér met mij om. Ze wordt jaloers als ik met anderen omga en gaat dan vragen wie ik aardiger vind. Soms doet ze wel leuk en ben ik weer dol op haar, maar toch wil ik afstand van haar. Als ik met haar praat en vraag of ze mij eens met rust wil laten zegt ze ja, maar de volgende dag plakt ze weer aan me vast. Een ander probleem is dat mijn beste vriendin me in de steek laat. Ook vind ik een jongen uit mijn klas leuk, alleen ben ik zeker niet verliefd. Ik heb gewoon lol met hem, maar iedereen zegt dat ik verliefd ben! Ook doe ik mezelf wel eens pijn. Ik ben nog maar 12, dus wat als ik ouder word? Dan ga ik nog een mes gebruiken of zo! Dat heb ik laatst overigens geprobeerd, toen had ik ruzie met mijn ouders vanwege mijn slechte cijfers en zat ik alleen in mijn kamer. Vervolgens ging ik stiekem naar de huiskamer en smokkelde ik een mes mee. Ik probeerde mezelf te snijden, maar ik durfde niet meer. Kunnen jullie mij please helpen? Anoniem

Je hΓ³eft niet om te gaan met iemand die je niet aardig vindt. Je kunt haar ook negeren en gewoon naar je beste vriendin toegaan. Je zegt wel dat je haar irritant vindt, maar andere keren ben je weer dol op haar. Probeer eens de middenweg te bewandelen: de ene keer spreek je met je beste vriendin af, de volgende keer met dat andere meisje. Niet alles is zwart of wit. Als je verdrietig bent, hoef je jezelf geen pijn te doen. Huilen helpt ook en praten werkt zelfs nog beter. Dan hoef je ook niet bang te zijn dat je ooit jezelf gaat snijden.