Ik heb een probleem: mijn moeder begrijpt me niet. Ik heb nu 2 maanden en 21 dagen (ja, ik heb het bijgehouden) een vriendje en we zijn al met elkaar naar bed geweest. Dit weten mijn ouders niet, want ik ben nog maar 15.

 Nu hebben we het wel met condoom gedaan, dat is het probleem niet, maar ik denk toch dat het veiliger is als ik de pil ga slikken. Ik ben naar mijn moeder gegaan en heb haar gevraagd of ik aan de pil mag. Dat mag niet, want ze vindt me te jong en ze is van mening dat het geen zin heeft. Ik heb ook al gezegd dat het misschien wat effect heeft op mijn menstruatie (want die is nu, na anderhalf jaar, nog niet regelmatig) maar dat vond ze onzin. Wat kan ik nou nog doen? O ja, ik heb nog een vraag: is het erg als je seks hebt terwijl je ongesteld bent?Anoniem

Misschien moet je gewoon aan je moeder vertellen dat je al met je vriend naar bed bent geweest. Grote kans dat ze dan onmiddellijk de telefoon pakt om een afspraak te maken met de huisarts. Zolang zij denkt dat er nog niets is gebeurd, heeft ze het gevoel dat ze die eerste keer kan uitstellen door je te verbieden om de pil te gaan gebruiken. Natuurlijk zal ze het niet leuk vinden om te horen dat je al met je vriend naar bed bent geweest, maar daar kan ze niets meer aan veranderen. Met eerlijkheid bereik je meer dan met de halve waarheid. Wat betreft je tweede vraag: nee, het is niet erg om seks te hebben als je ongesteld bent.