Ik heb echt bijna elke dag wel ruzie met mijn moeder. En het ergste is dat het vaak nergens over gaat. Als ik naar de stad, een vriendin of mijn vriend wil, wordt ze kwaad omdat ik nooit thuis ben en zegt ze ‘je rot maar weer op’.

Als ik op de vensterbank zit om een beetje voor me uit te staren en van het weer te genieten, zegt ze dat ze dat op de Wallen ook doen. Ze wordt zelfs kwaad als ik vraag of ik op de computer mag. En ze zegt dat ik nooit iets uitvoer, dat ik haar nooit help, terwijl ik dat best wel doe. En als ik vraag of ik haar moet helpen, zegt ze dat dat niet hoeft. Ik heb nog drie jongere broertjes, maar daar wordt ze lang niet zo snel kwaad op als op mij. Dat valt iedereen in de familie op, maar niemand doet er iets aan omdat ze geen ruzie willen. Vorig jaar op school heb ik met iemand van Jeugdzorg gepraat. Dat heeft me toen best goed gedaan, maar niet de ruzies opgelost. Praten helpt niet, mijn familie doet niks en hulp zoeken heeft ook geen nut. Na de zomervakantie ga ik studeren en op kamers, maar zo lang houd ik het niet meer vol. Ik wil hier het liefst vandaag nog weg, maar ik weet niet hoe of waarheen. Ik kan niet bij familie of vrienden in huis en heb niet zoveel geld. En ik wil ook niet te ver bij mijn vriend vandaan. Help me alsjeblieft. Ik houd het hier echt niet meer uit! Ik wil mijn ouders en familie geen pijn doen, maar mijn moeder doet mij wel ontzettend veel pijn en daar kan ik niet meer tegen. Anoniem 18

Het is niet leuk bij jou thuis, dat is duidelijk. Maar je hoeft nog maar een paar maanden vol te houden en dan kun je weg; studeren en op kamers. Probeer die tijd uit te zitten, daarna ben je er vanaf. Loop in ieder geval nooit zomaar weg, maar zorg ervoor dat je onderdak hebt voor de eerste dagen. Als het echt heel moeilijk wordt, kun je teruggaan naar Jeugdzorg. Zij kunnen je, als dat nodig is, helpen aan een plek bij crisisopvang. Maar vaak helpt het al als je er met iemand over kunt praten. Nog een paar maanden en dan kun je de deur achter je dichttrekken zonder dat je je ouders en familie daarmee pijn doet. Houd moed, dan komt het goed!

Lees ook: Help! Ruzie met mijn ouders!