Wij zijn een paar vriendinnen van 14 jaar. Onze klas is super en na schooltijd doen we veel leuke dingen met de meiden. Er is alleen één probleem; er is één meisje bij dat enorm naar zweet stinkt.

Als er bij gym wordt gevraagd wie er deodorant bij zich heeft, heeft ze nooit wat bij zich. Verder kamt ze haar haar nooit. Het hangt vet langs haar gezicht. Iedereen praat over haar. De jongens vinden haar lelijk en maken grappen over haar, maar zij heeft niks door. Als we problemen met elkaar bespreken, begint ze je soms gewoon uit te lachen en als ze iemand naar beneden kan halen, doet ze dat. Het is zelfs zo erg dat we ons soms schamen als we naast haar lopen. Toch vinden wij het heel erg zielig voor haar en we willen haar graag helpen. Laatst hoorden we namelijk dat ze soms huilt als ze thuiskomt, omdat ze erg onzeker is. Voor haar verjaardag hebben we deodorant gekocht, misschien dat ze dat zou gebruiken. Maar nee, dat hielp niet. Soms vragen we ons af of we het niet gewoon kunnen zeggen dat ze niet fris ruikt, maar we weten nu al zeker dat ze in tranen zal uitbarsten. Wat kunnen we doen zonder haar pijn te doen? Een stel hulpeloze vriendinnen

Het is heel lief van jullie dat jullie je bekommeren om een meisje dat het vast en zeker heel moeilijk heeft op school. Het is niet leuk om het buitenbeentje van de klas te zijn en dat beseft zij waarschijnlijk zelf ook. Het is ook heel goed dat jullie haar niet buitensluiten, ook al schamen jullie je soms voor haar. Jullie hebben al geprobeerd haar op een subtiele manier duidelijk te maken dat ze iets aan haar lichaamshygiëne moet doen, maar dat heeft niet geholpen. Dan zijn er nog twee mogelijkheden over: niets zeggen en de situatie laten zoals die is, of eerlijk zijn en zeggen dat ze niet fris ruikt. Dat is niet gemakkelijk. Ook de manier waarop je het doet, is belangrijk. Als je recht in haar gezicht zegt dat ze stinkt, komt dat heel hard aan. Je kunt ook zeggen dat er in de klas over haar wordt gepraat en dat jullie dat heel vervelend vinden en haar graag willen helpen. Als dat niet werkt, kun je het ook nog op een andere manier proberen. Praat er over met de klassenleraar en vertel hem waarom ze niet meetelt in de klas. Hij kan het onderwerp ter sprake brengen bij de ouders van het meisje en hen er op wijzen dat hun dochter daardoor problemen heeft. Misschien dat er dan iets verandert waardoor ze wél meetelt in de klas.