Horen, voelen, zien, ruiken en proeven: deze zintuigen kennen we allemaal. Maar wist je dat er ook mensen zijn die claimen een zesde zintuig te hebben? Misschien heb je er wel eens van gehoord. Het is zelfs mogelijk er zelf eentje te ontwikkelen! Hier lees je alles wat je moet weten over het zesde zintuig.

Een zesde zintuig, wat is het precies?
Het zesde zintuig wordt ook wel ‘intuïtie’ genoemd. Mensen die beweren er een te hebben, kunnen dingen voelen die je niet kunt ervaren met de gewone vijf zintuigen. Zij worden paranormaal genoemd en kunnen als het ware de waarheid ‘aanvoelen’. Best wel cool!

Hoe kom je eraan?
Veel mensen denken dat een zesde zintuig een gave is en je ermee geboren wordt. Het komt bijvoorbeeld veel voor in een bepaalde familie, terwijl het in een andere helemaal niet voorkomt… Maar in principe zou iedereen een zesde zintuig moeten kunnen ontwikkelen!

Hoe kan ik het mezelf aanleren?
Natuurlijk is het niet mogelijk ineens een pro helderziende te worden, maar je kunt het jezelf wél in redelijke mate aanleren. Ten eerste is het superbelangrijk om je ontspannen te voelen en regelmaat te houden. Zo bereik je innerlijke rust. Vervolgens kun je een paar oefeningen doen, waardoor je je zesde zintuig kunt ontwikkelen.

Oefening 1: telefoon
Word je geappt of gebeld? Bedenk dan in je hoofd wie je denkt dat het is. Probeer niet na te denken, maar het als het ware ‘aan te voelen’. Heb je het mis? No worries! Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin zult worden.

Lees ook: Alles over spiritualiteit

Oefening 2: kleur van kaarten
Pak een stapeltje kaarten en schud ze goed. Leg ze erna omgekeerd naast elkaar neer. Probeer van elke kaart de kleur (zwart of rood) te raden. Doe het steeds vijf minuten en neem telkens even een pauze.

Oefening 3: symbool van kaarten
Als oefening 2 je redelijk goed afgaat, kun je het een stapje lastiger voor jezelf maken. Je doet eigenlijk precies hetzelfde, alleen raad je nu niet alleen de kleur maar ook het symbool op de kaart (schoppen, harten, klaveren, ruiten).

Oefening 4: waarnemen met gesloten ogen
Ga alleen in je kamer zitten en sluit je ogen. Luister naar de geluiden, voel en ruik de ruimte. Denk niet na, maar observeer. Probeer naar je kamer te kijken met je ogen dicht. Zie je kleuren of juist zwart-wit? Als je niets ziet is het ook niet erg! Ga vervolgens heel het huis af en ‘bekijk’ elke kamer.  

Oefening 5: waarnemen met ogen open
Voor deze oefening doe je eigenlijk precies hetzelfde als in oefening 4, alleen houd je nu je ogen open. Waarnemen it is!    

Extra tips:
1. Neem een open houding aan

2. Oordeel niet over anderen

3. Denk altijd positief. Look on the bright side of life!

4. Twijfel zo min mogelijk

5. Sta open voor je eigen gevoel

6. Reageer altijd rustig en kalm op dingen

7. Geloof in je eigen talenten!

8. Let it be… Laat alles gaan, zoals het is.

Lees ook: Wat is jouw totemdier?