Wij, twee meisjes van 12 en 13 jaar, hebben een probleem. Een vriendin van ons negeert ons als er anderen bij zijn. Ze doet dan heel stoer en zegt dat wij nerdjes zijn.

Ook horen we haar vaak roddelen over ons. Als er niemand anders bij is, dus als we met z’n drieën zijn, doet ze opeens heel aardig. We hebben hier al met haar over gepraat, maar dan zegt ze: ‘Ik wil ook andere vrienden hebben behalve jullie.’ Misschien is dat wel waar, maar als ze roddelt zegt ze echt gemene dingen over ons die niet waar zijn. Is ze wel een echte vriendin of loopt ze achter de populaire mensen aan om ook populair te worden? Moeten we haar laten vallen?Twee vriendinnen

Blijkbaar vindt jullie ‘vriendin’ het handig om twee vriendinnen te hebben die er altijd zijn als zij daar behoefte aan heeft. Maar zodra er andere, populairdere meisjes in de buurt zijn, heeft ze jullie niet nodig. Sterker nog, dan gebruikt ze jullie om in de gunst te komen bij die andere meisjes. Dat is niet oké. Natuurlijk heeft ze, zoals ze zelf zegt, het recht om ‘ook andere vriendinnen’ te hebben, maar dat betekent niet dat jullie haar gedrag dan maar moeten accepteren. Óf ze is een vriendin en dan ook alle dagen van de week, óf ze is geen vriendin. Vertel haar dat. Dan kan ze zelf kiezen of ze met jullie wil blijven omgaan of niet. Als ze jullie vriendin wil blijven, moet ze stoppen met negeren en roddelen. Doet ze dat niet, dan is ze geen vriendin.