Ik ben heel erg onzeker en verlegen en daarom vinden mensen me niet aardig. Ik wil dit niet en probeer soms niet verlegen te zijn, maar het lukt niet.

Het gaat gewoon vanzelf. Ik weet niet wat ik eraan moet doen. Pas bij echt goede vriendinnen ben ik mezelf, maar dat duurt heel lang. Ik ben ook vaak stil en weet niet wat ik moet zeggen in een groep meiden. Weten jullie iets? Xx

Jij denkt dat mensen je niet aardig vindt omdat je onzeker bent… Maar waarschijnlijk is eerder het omgekeerde het geval. Je bent onzeker omdat je bang bent dat mensen je niet aardig vinden. Het heeft alles te maken met zelfvertrouwen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je van nature al stil bent. Maar het helpt echt als je wat meer in jezelf gelooft, als je van jezelf durft te zeggen dat je er mag zijn. Je hoeft niet bevriend te zijn met iedereen, niet iedereen hoeft jou aardig te vinden, zolang jij jezelf maar aardig vindt. Begin de dag voor de spiegel, kijk naar jezelf en zeg tegen jezelf: ‘Ik ben leuk!’ Dat klinkt misschien stom, maar het werkt wel. Want als je in jezelf gelooft, durf je ook gemakkelijker jezelf te zijn bij andere mensen. En als je even twijfelt, keer dan terug naar: ‘Ik ben leuk!’ Het werkt niet meteen, maar als je volhoudt, zul je zien dat anderen jou ook makkelijker aardig vinden.

Lees ook: 10 redenen om in jezelf te geloven