Ik ben 16 en heb een broertje van 12. Mijn moeder (44) heeft sinds een paar jaar een nieuwe vriend (73), mijn stiefvader dus. In het begin vond ik het allemaal okΓ©, maar nu niet meer. Hij bepaalt alles in huis en hij doet alsof we grofvuil zijn. Hij betaalt ook alles, maar toch.

Soms zegt hij ook rare dingen zoals wanneer hij en mijn moeder seks hebben gehad. Ik en mijn broertje vinden dat niet leuk. Misschien kan ik beter bij mijn vader gaan wonen, want daar is het wel altijd leuk. Maar als ik bij mijn vader zou wonen, mis ik mijn moeder. En mijn broertje heeft mij ook nodig. Ik kan hem niet zomaar achterlaten. Kunnen jullie me alsjeblieft helpen. Dit is nu al twee jaar zo…

Heb je hier al eens met je moeder over gepraat? Als zij niet weet dat jullie je zo ongelukkig voelen bij deze nieuwe vriend/stiefvader, dan kan er ook niets veranderen. Het leeftijdsverschil tussen je moeder en haar nieuwe vriend kan er ook iets mee te maken hebben. Hij is zo oud dat hij je opa zou kunnen zijn en is op zijn leeftijd vast niet meer gewend om met kinderen om te gaan. Waarschijnlijk heeft hij heel eigen ideeΓ«n over relaties en opvoeden, die jullie natuurlijk niet kennen, omdat jullie hem ook maar opeens in huis hebben gekregen.

Begin daarom eens met een gesprek met je moeder. Zij kan misschien al het nodige ophelderen en eventueel ook met haar vriend praten zodat de situatie in huis verandert. Overigens: je broertje is 12 en heeft dus officieel ook de mogelijkheid om zelf te kiezen waar hij wil wonen. Dat wil trouwens niet zeggen dat jullie zomaar allebei, wanneer jullie dat willen, jullie spullen kunnen pakken en kunnen vertrekken. Dat moet in overleg met je beide ouders of via de rechter als jullie het er samen niet over eens kunnen worden. Daarom is het verstandiger om eerst te praten en samen een oplossing te vinden. Verhuizen kan altijd nog.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook: