Ben je pas begonnen met make-up maar weet je niet zo goed wat er allemaal is en waar je het voor kunt gebruiken? Lees hier wat tips die je op weg kunnen helpen!

#1. Mascara
Bijna elke girl gebruikt eerst mascara als ze net begint met make-up. Het geeft een groot en mooi effect zonder dat je moeilijke dingen hoeft te doen. Mascara’s heb je in allerlei soorten maten. Zoals zwart, bruin, verlengend, waterproof of juist een volume-mascara. Om je ogen extra op te laten vallen kun je met oogpotlood een dun lijntje zetten langs je wimperrand.

#2. Lipgloss
Met mascara en oogpotlood krijg je al een mooie look, maar een beetje lipgloss maakt het totaalplaatje helemaal af. Of kies voor lipstick als je niet zo van het plakkerige effect van lipgloss houdt.

#2. Wenkbrauwen
De volgende stap zou kunnen zijn om je wenkbrauwen wat bij te tekenen. Wenkbrauwen geven je gezicht echt uitstraling en ze zijn ook heel belangrijk voor je mimiek. Met een wenkbrauwpotlood of poeder kun je lege plekjes opvullen en de vorm van je wenkbrauw corrigeren. Er bestaan hele handige sjabloontjes die je over je wenkbrauw kunt leggen en die je in kunt kleuren. Als je hele lichte wenkbrauwen hebt is het ook mooi om ze te laten verven, het bijtekenen is dan ook makkelijker. Maak je wenkbrauwen nooit te hard en borstel ze altijd goed door met een spoolie om het natuurlijker te laten lijken. Een spoolie is een schoon mascaraborsteltje. Je kunt ze kopen bij de drogist, of een oud mascaraborsteltje schoonmaken.

#3. Foundation uitkiezen
Veel girls denken dat foundation bedoeld is om je gezicht een kleurtje te geven, maar dat is fout. Met foundation maak je je huid egaal en verberg je bijvoorbeeld vlekjes en rode plekjes. Er bestaan allerlei soorten foundations, van vloeibaar tot poeder. Bij een droge huid past een vloeibare foundation heel goed, en bij een vette huid een poederfoundation.Het is belangrijk dat de kleur van je foundation precies goed aansluit bij je huidskleur. Test daarom nooit de foundation op je hand, omdat die een heel andere kleur kan hebben dan je gezicht. Smeer de foundation altijd op je kaaklijn, gebruik meerdere kleuren en kijk welke wegvalt. De kleur die wegvalt is geschikt voor jou. Test ook altijd foundation in het daglicht, onder de winkellampen ziet het er vaak heel anders uit. Smeer foundation altijd goed uit, vooral bij je haarlijn en nek. Maar pas op dat je het niet over je wenkbrauwen smeert want dat ziet er vaak niet zo mooi uit. Breng niet teveel aan om een cakey effect te voorkomen.

Lees ook: Gids voor beginnende foundation gebruikers

#4. Oogpotlood
Gebruik je graag oogpotlood maar loopt het potlood uit of stempelt het aan de bovenkant van je oog? Ga er dan met een beetje oogschaduw overheen, je zult zien dat je potlood niet meer uitloopt.

#5. Oogschaduw
Wil je graag oogschaduw gebruiken? Koop dan een oogschaduwpaletje, daar zitten vaak veel kleuren in waar je veel kanten mee op kunt. Dat is een goede basis om mee te beginnen. Glanzende oogschaduws zijn makkelijker aan te brengen dan matte, omdat matte oogschaduws soms kunnen vlekken. Om te voorkomen dat je oogschaduw in je plooitjes gaat zitten kun je een oogschaduwprimer gebruiken. Dit goedje smeer je eerst op je oogleden voordat je oogschaduw aanbrengt. Het mooiste effect krijg je met kwasten, die koop je heel easy al bij de drogist.

#6. Blush
Wil je graag blush gebruiken en draag je ook foundation? Omdat foundation β€˜nattig’ is heb je dan kans dat je blush gaat vlekken. Poeder daarom eerst je foundation af met een doorzichtig poeder. Als je een poederfoundation gebruikt hoeft dit niet. Het beste kun je poeder op poeder aanbrengen en vloeibaar op vloeibaar. Blush breng je aan met een schuin afgesneden kwast. Lach en breng het aan op de appeltjes van je wangen.

Lees ook: Welke (kleur) blush past bij jouw huid?

#7. Huid verzorgen
Mooie gezichtsmake-up begint bij een goede verzorging. Maak je gezicht elke dag goed schoon en gebruik een verzorgende dagcrème. Je zult zien dat make-up zoals foundation dan veel mooier zit.

Lees ook: Zo verzorg je je gezicht

#8. Bronzer
Wil je graag een kleurtje op je gezicht als je in de zon hebt gezeten? Koop dan een bronzer, dat is een donker poeder speciaal bedoeld om je wat bruiner te laten lijken. Celebs zoals Kim Kardashian shapen er ook mee. Bronzer breng je aan op delen van je gezicht die in de zomer ook de meeste zon vangen. Let wel op dat je een bronzer koopt die niet oranje is, dit geeft geen mooi effect. Bronzer breng je met een grote kwast aan in een 3 op je gezicht. Dus van je voorhoofd naar je wang en naar je kin. Vervaag het goed langs de randjes met een grote fluffy kwast.

#9. Kwasten
Het mooiste effect krijg je vaak door kwasten te gebruiken. Deze kun je al scoren bij de drogist! Kwasten heb je in tientallen soorten en je gebruikt ze bijvoorbeeld voor je oogschaduw, blush, wenkbrauwen of bronzer.

Lees ook: Alles over make-upkwasten

#10. Experimenteer
Dit zijn maar wat richtlijnen waar je mee zou kunnen beginnen. Make-up is erg leuk, dus experimenteer lekker met make-up. Door kleurtjes en soorten uit te proberen kom je er vanzelf achter wat je wel en niet goed staat!

Lees ook: De beste make-up voor een selfie